ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ


Η έναρξη του «Εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη 13 Ιουλίου και ώρα 12:00, στο Δήμο Αθηναίων με συνέντευξη Τύπου (στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, Δημαρχιακό Μέγαρο, πλατεία Κοτζιά) από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη.

Στην εκδήλωση θα παραστούν επίσης ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, στελέχη του Δήμου Αθηναίων, στελέχη του Υπουργείου Υγείας, του Ε.Σ.Υ. και της 1ης Υ.ΠΕ., καθηγητές Πανεπιστημίου και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος.

Η υλοποίηση «Εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015, το οποίο έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα απευθύνεται στις γυναίκες από 25 μέχρι 65 ετών και η πρώτη του φάση υλοποιείται σε περισσότερα από 100 Κέντρα Υγείας και Γενικά Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.

Από τη Δευτέρα 11.7.2011 συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων, με τα Δημοτικά Ιατρεία του, όπου πραγματοποιείται, με ραντεβού, εξέταση Παπανικολάου.

Εκτός από το πρόγραμμα προληπτικού (προσυμπτωματικού) ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο και θα συζητηθεί επίσης η γενικότερη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη του καρκίνου και την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, το οποίο είναι μία απλή, ανώδυνη και αποτελεσματική εξέταση, που δεν διαρκεί περισσότερο από δέκα λεπτά, εντούτοις συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καλεί τις Ελληνίδες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνεται, υιοθετώντας έμπρακτα την άποψη ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.


    Στην κορυφή