ENA EKATOMMYΡΙΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση των διαβητικών στη χώρα μας, καθώς η αύξηση των νέων περιστατικών είναι 4% ετησίως, όπως έδειξαν πρόσφατες μελέτες.

Σήμερα οι διαβητικοί στη χώρα μας εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 εκατ. άτομα και στο επίπεδο των συχνότερων επιπλοκών της ασθένειας υπολογίζεται ότι από αυτούς τα 2/3 πάσχουν και από αρτηριακή υπέρταση ενώ το ¼ από νεφρικές βλάβες.

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης επέμβασης της Πολιτείας με προγράμματα πρόληψης ώστε να συγκρατηθούν οι επιπτώσεις της νόσου τόνισαν σε Συνέντευξη τύπου με αφορμή το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, Διευθυντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας κ. Σταύρος Παππάς, ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ελισάφ Μωυσής και ο Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, Διευθυντής Α’ Παθολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο Κοργιαλένειο- Μπενάκειο ΕΕΣ κ. Αντώνης Αλαβέρας και ανακοίνωσαν την οργάνωση Πανελλήνιας εκστρατείας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη για την ενημέρωση του κοινού για το διαβήτη και την εκπαίδευση των νέων ιατρών.

Το Ινστιτούτο τόνισε ο κ. Παππάς είναι μια Επιστημονική Εταιρεία με μέλη γνωστούς Πανεπιστημιακούς δασκάλους, Ειδικούς στα μεταβολικά νοσήματα, γιατρούς του Ε.Σ.Υ. και γιατρούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προώθηση των σκοπών του Ινστιτούτου. Ο σκοπός του Ινστιτούτου είναι διπλός.

Πρώτον παρέμβαση στην έρευνα, μελέτη και εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου σε ότι αφορά τα μεταβολικά νοσήματα και κύρια στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Παχυσαρκία, Υπέρταση, Δυσλιπιδαιμία, Κάπνισμα και τις επιπτώσεις αυτών που είναι τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα (Στεφανιαία Νόσος, Οξύ ΄Εμφραγμα Μυοκαρδίου, Α.Ε.Ε.).

Δεύτερον παρέμβαση σε συνεργασία με αντίστοιχες Επιστημονικές Εταιρείες (Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρυνσης κ.λ.π.) με τις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και με κοινωνικούς φορείς (Δήμοι, Σχολεία) τα Μ.Μ.Ε. με στόχους την ενημέρωση και την ανταπόκριση όλων μας στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης ώστε να σταματήσει η επιδημία του Σακχαρώδη Διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Είναι γεγονός ότι η συχνότητα του Σακχαρώδη Διαβήτη τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα έχει τριπλασιασθεί (1970 2,5%, σήμερα πάνω από 8%, αριθμός διαβητικών σήμερα στην Ελλάδα 800.000 έως 1.000.000).

΄Ιδια αύξηση παρατηρείται και για την Υπέρταση, την Παχυσαρκία, την Δυσλιπιδαιμία και το Κάπνισμα αποτέλεσμα η συχνότητα του εμφράγματος του μυοκαρδίου από 0,3% που ήταν το 1970 σήμερα είναι περίπου 3,5%.

Στα πλαίσια αυτά το Ινστιτούτο στο site www.eumedline.eu με το οποίο συνεργάζεται σηκώνει από την ερχόμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010 σειρά βιντεοσκοπημένων μαθημάτων για το διαβήτη και τους άλλους παράγοντες κινδύνου στα οποία θα έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς και οι λειτουργοί της Υγείας. Μέσω του ίδιου site ειδικοί επιστήμονες μέλη του Ινστιτούτου θα μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις, απορίες και σχόλια ασθενών και ιατρών.

Σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία

Αρτηριακή πίεση στο σακχαρώδη διαβήτη


Απο δεξία πρός αριστερά:
-Ο κ. Σταύρος Παππάς, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, Διευθυντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

-Ο κ. Ελισάφ Μωυσής Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

-Ο κ. Αντώνης Αλαβέρας, Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, Διευθυντής Α’ Παθολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο Κοργιαλένειο- Μπενάκειο ΕΕΣ


    Στην κορυφή