ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΤΕΣΤ ΘΑ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ


Παρελθόν θα αποτελούν ενδεχομένως σε λίγα χρόνια οι μαστογραφίες, αφού επιστήμονες δημιούργησαν νέα εξέταση αίματος, ικανή να ανιχνεύει τα πρόωρα συμπτώματα καρκίνου του στήθους.

Η εν λόγω εξέταση, που αναπτύχθηκε από Βρετανούς ερευνητές, ανιχνεύει στο γυναικείο DNA τυχόν προειδοποιητικές ενδείξεις με ακρίβεια μεγαλύτερη και από αυτή των ακτινών Χ σε ό,τι αφορά τη διάγνωση της νόσου σε αρχικό στάδιο.

Η εξέταση βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πειραματικό στάδιο, με την πρώτη κλινική δοκιμή να ξεκινάει τώρα στο Charing Cross Hospital του Λονδίνου.

Οι ειδικοί θα πάρουν δείγμα αίματος από 500 γυναίκες στις μαστογραφίες των οποίων ανιχνεύτηκαν «σκιές» και εν συνεχεία θα συγκρίνουν το DNA με αυτό των γυναικών που θα διαγνωστούν τελικά με καρκίνο του στήθους, προκειμένου να δουν ποιοι δείκτες συμπίπτουν.

Σε περίπτωση που η πρώτη αυτή κλινική δοκιμή στεφθεί με επιτυχία, θα προχωρήσουν σε δεύτερη, προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διάγνωσης για όλες τις γυναίκες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας.

«Αυτή η συναρπαστική έρευνα σημαίνει ότι μια μέρα θα έχουμε εξέταση αίματος που θα ανιχνεύει τα πολύ πρόωρα συμπτώματα καρκίνου, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να κάνουν αυτή αντί για μαστογραφία» εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Λέστερ, Τζάκι Σο.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή