ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΤΕΣΤ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


Μια αιματολογική εξέταση μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς στον εντοπισμό των εγκύων που κινδυνεύουν με επιλόχεια κατάθλιψη. Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Δημήτριος Γραμματόπουλος, διαπίστωσαν ότι γυναίκες που εμφάνισαν το πρόβλημα είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν παραλλαγές δύο γονιδίων -τον υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών και τον υποδοχέα 1 που απελευθερώνει την ορμόνη κορτικοτροπίνη- τα οποία εμπλέκονται στην αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Οι υποδοχείς αυτοί ελέγχουν τη δραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου - υπόφυσης - επινεφριδίων, ο οποίος ελέγχει τη δραστηριότητα των ορμονών που είναι επιφορτισμένες με αποστολή την αντιμετώπιση του άγχους.

Η διαπίστωση αυτή κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν πως η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια ειδική υποκατηγορία κατάθλιψης, με ξεχωριστό γενετικό στοιχείο. Αυτό σημαίνει ότι μερικές γυναίκες αντιδρούν περισσότερο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν την κατάθλιψη.

Ο καθηγητής Γραμματόπουλος δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει σχέση μεταξύ της λειτουργίας του άξονα υποθαλάμου - υπόφυσης - επινεφριδίων και της επιλόχειας κατάθλιψης. «Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αφού εντοπίσαμε τις προοπτικές κινδύνου. Ως εκ τούτου ανοίγεται δρόμος για έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία για τις γυναίκες που είναι πιθανόν να αναπτύξουν επιλόχεια κατάθλιψη» σημείωσε.

Πηγή Espesso


    Στην κορυφή