ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ


Η έρευνα για περισσότερο αποτελεσματικές αντικαρκινικές αγωγές μπορεί ενδεχομένως να επωφεληθεί από την ιαματική δύναμη του λουλουδιού ‘κρόκος του φθινοπώρου’.


Ερευνητές θα αρχίσουν κλινικές δοκιμές με νέα ‘έξυπνη βόμβα’ που θα παρασκευαστεί από το συγκεκριμένο λουλούδι και θα στοχεύει συγκεκριμένα σε όγκους.

Η αγωγή, που ονομάζεται κολχικίνη, μπόρεσε να επιβραδύνει ή ακόμα και να εξουδετερώσει εντελώς μια γκάμα διαφορετικών καρκίνων σε πειράματα που έγιναν με ποντίκια.

Η έρευνα περιγράφηκε στο British Science Festival του Bradford.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Bradford, δημοσίευσε την έρευνα στο περιοδικό ‘Cancer Research’.

Ο βρετανικός ‘κρόκος του φθινοπώρου’ έχει καταγραφεί σε παλαιότερους οδηγούς φυτών ως αγωγή κατά της φλεγμονής.
Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει την ισχυρή χημική ουσία κολχικίνη που είναι γνωστό ότι έχει ιατρικές ιδιότητες, περιλαμβανομένων αντικαρκινικών.

Ωστόσο η κολχικίνη είναι πολύ τοξική σε άλλους ιστούς του οργανισμού, καθώς και στον καρκίνο και μέχρι τώρα η χρήση της ήταν περιορισμένη.
Οι ερευνητές άλλαξαν το μόριο κολχικίνης ώστε να είναι αδρανές στον οργανισμό μέχρι να φτάσει στον όγκο.
Όταν φτάσει, η χημική ουσία ενεργοποιείται και διασπά τα αγγεία που τροφοδοτούν τον όγκο, με αποτέλεσμα αυτός να πεινά.

Το αποτέλεσμα αυτό γίνεται εφικτό λόγω των ενζύμων που παράγουν όλοι οι όγκοι των οποίων η συνήθης λειτουργία είναι να διασπούν τα κοντινά φυσιολογικά κύτταρα, επιτρέποντας στον όγκο να εξαπλώνεται.

Η τροποποιημένη κολχικίνη έχει μια πρωτεΐνη επικολλημένη που την καθιστά αβλαβή. Ωστόσο το ένζυμο του όγκου συγκεκριμένα στοχεύει την πρωτεΐνη και την απομακρύνει.

Η κολχικίνη στη συνέχεια ενεργοποιείται και η διαδικασία διάσπασης των αγγείων και πείνας των καρκινικών κυττάρων ξεκινά.

Ο Patterson δήλωσε ότι μια από τις ιδιότητες που την καθιστούν αποτελεσματική είναι ότι θα είναι ενεργή μόνο στον όγκο και δεν θα προκαλεί βλάβη στον φυσιολογικό ιστό.

Επειδή το ένζυμο που είναι αναγκαίο για την ενεργοποίηση της τοξικής κολχικίνης παράγεται μόνο από συμπαγείς όγκους μπορεί ενδεχομένως να είναι πιθανό να αντιμετωπιστούν καρκίνοι αποτελεσματικά με σχεδόν καθόλου παρενέργειες στο υπόλοιπο του οργανισμού.

Επιπλέον, καθώς το φάρμακο θα ενεργοποιηθεί όπου παράγεται το ένζυμο, ο μηχανισμός παράδοσης θα επιτρέπει την αντιμετώπιση προβληματικών περιπτώσεων μετάστασης.
Προκλινικές δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν αρχικά πετυχημένα αποτελέσματα.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι επιθυμούσε την καθυστέρηση της ανάπτυξης του όγκου. Ωστόσο, ορισμένες φορές η αγωγή είναι τόσο αποτελεσματική που στις μισές έρευνες τα ποντίκια φάνηκε να έχουν θεραπευτεί από τον καρκίνο. Όλα τα ποντίκια ανταποκρίθηκαν στην αγωγή.

Μόνο μια δόση κολχικίνης παρήγαγε το αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν περάσει τις κλινικές δοκιμές, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιηθεί μαζί με τις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές ως μέρος της πολύπλοκης διαδικασίας αναχαίτισης της νόσου
.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η αγωγή θα εισέλθει στο αρχικό στάδιο κλινικών δοκιμών στο πανεπιστήμιο St James's στο Leeds, τους επόμενους 18 μήνες.

Ο καθηγητής Patterson είναι πολύ αισιόδοξος σχετικά με τις δυνατότητες της αγωγής αλλά επιφυλακτικός επειδή οτιδήποτε έγινε μέχρι τώρα αφορά το εργαστήριο.

Πηγή Alpha TV


    Στην κορυφή