ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΟΣΗΜΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ PARKINSON!


Το πρώτο γενόσημο (αντίγραφο) φάρμακο για τη νόσο του Parkinson κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά από ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Πρόκειται για σημαντική κυκλοφορία από πλευράς επιστημονικής / φαρμακολογικής αλλά και οικονομικής δεδομένου ότι στην παρούσα συγκυρία ενισχύεται υποχρεωτικά η χρήση γενοσήμων φαρμάκων στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με το νόμο, ένα αντίγραφο φάρμακο πρέπει να περιέχει ακριβώς την ίδια δραστική ουσία με το πρωτότυπο φάρμακο καθώς και τις ίδιες φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές ιδιότητες. Το προαναφερθέν σκεύασμα περιέχει τη δραστική ουσία πραμιπεξόλη (pramipexole), η οποία είναι αποδεδειγμένα βιοϊσοδύναμη με το αντίστοιχο πρωτότυπο σκεύασμα. Κυκλοφορεί στις ίδιες ακριβώς περιεκτικότητες που κυκλοφορεί και το προϊόν αναφοράς, δηλαδή το πρωτότυπο φάρμακο, και σύντομα θα κυκλοφορήσει και στη μοναδική περιεκτικότητα για την Ελλάδα, των 0,35mg.

Η νόσος του Parkinson


Η νόσος του Parkinson είναι μία εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος, που προκαλεί διαταραχές στο τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει τις κινήσεις του σώματος. H νόσος του Parkinson περιγράφηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1817 από τον James Parkinson, προς τιμή του οποίου πήρε και το όνομά της η νόσος, αντί για "Τρομώδης Παράλυση", που ίσχυε μέχρι τότε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία που προκαλεί τη νόσο είναι άγνωστη.

Το δραστικό συστατικό pramipexole ενδείκνυται για την αγωγή των συμπτωμάτων της ιδιοπαθούς νόσου του Πάρκινσον, μόνο του ή σε συνδυασμό με λεβοντόπα.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή