ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΑΜΕΑ


Ενα χρόνο μετά την αποδοχή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προτεραιότητες της στρατηγικής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ερχόμενη δεκαετία, οι ηγέτες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να θέσουν τους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας χρονιάς.

Στην κορυφή της ατζέντας για το ερχόμενο έτος είναι η διασφάλιση της ελεύθερης μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία προωθεί το Ευρωπαϊκών Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, ζητώντας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να διασφαλίσουν την άρση όλων των εμποδίων με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα άτομα με αναπηρία, υιοθετώντας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Κινητικότητας μέσα στο 2011.

Όπως τόνισε ο κ. Jokke Rombauts, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Αναπηρία του Βελγίου, η ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη αποτελεί ένα κεκτημένο και κατοχυρωμένο δικαίωμα, το οποίο δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί απλά ένα άπιαστο όνειρο.

Για το λόγο αυτό, το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα θέτει ως αιχμή του δόρατος στον αγώνα για μια ζωή επί ίσοις όροις, την ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία, μέσω της θέσπισης και υιοθέτησης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Κινητικότητας, που θα ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα ορίζει τις διευκολύνσεις των ατόμων με αναπηρία κατά τις μετακινήσεις τους, τόσο σε επίπεδο εκπτώσεων, όσο και σε επίπεδο προτεραιότητας των επιβατών με αναπηρία.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική περιλαμβάνει την υιοθέτηση της Κάρτας Κινητικότητας, ο Πρόεδρος του Φόρουμ και της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης τόνισε ότι ουσιαστικά καλλιεργεί το έδαφος και ανοίγει το δρόμο για την υιοθέτηση ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προσβασιμότητα. «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προσβασιμότητα αποτελεί αναμφίβολα ένα κρίσιμο και σημαντικό εργαλείο για την εγγύηση του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης για 80 εκατομμύρια Ευρωπαίους με αναπηρία. Και υπό αυτή την έννοια, η κάρτα κινητικότητας αποτελεί κινητήριο δύναμη προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά.


    Στην κορυφή