ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ


Όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι σε ετοιμότητα και ότι η πρόληψη της μετάδοσης γίνεται με τους ψεκασμούς, την ενημέρωση και την επαγρύπνηση στις αιμοδοσίες, επισήμανε μεταξύ άλλων η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενη η υπουργός στις 2.000 μονάδες αίματος που είχαν δεσμευτεί ως ύποπτες, επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας και εκτός μίας περίπτωσης οι υπόλοιπες μονάδες αποδείχθηκαν ασφαλείς και διατέθηκαν προς χρήση, εκτός από ελάχιστες ποσότητες των οποίων είχε περάσει η ημερομηνία λήξης.

Όσον αφορά στο θέμα της προμήθειας αντιδραστηρίων, με τα οποία θα ελέγχεται το αίμα για τον ιό του Δυτικού Νείλου, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι αυτές θα γίνουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους πάγιους κανόνες της διαδικασίας προμηθειών.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, θα διατεθούν επιπλέον 250.000 ευρώ, για συμπληρωματικούς αεροψεκασμούς στην Κεντρική Μακεδονία, με στόχο την καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), Μαρία Λιονή, δήλωσε οτι στο γενικό πρόγραμμα της ΠΚΜ για την καταπολέμηση των κουνουπιών διατέθηκαν φέτος 1.948.000 ευρώ (έναντι 1.910.000 πέρσι), ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένα επιπλέον ποσό 300.000 ευρώ, για την προνυμφοκτονία και την ακμαιοκτονία.

Σύμφωνα με την κ. Λιονή, η κατανομή του ποσού του 1.948.000 ανά νομό έχει ως εξής: για το νομό Θεσσαλονίκης 1.030.000 ευρώ, για το νομό Πιερίας 130.000, για το νομό Ημαθίας 60.000, για το νομό Πέλλας 80.000, για το νομό Κιλκίς 18.000, για το νομό Χαλκιδικής 140.000 και για το νομό Σερρών 480.000. Πλέον των ποσών αυτών, το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει για επιλεγμένους ψεκασμούς το ποσό των 100.000 ευρώ.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γεώργιος Σαρόγλου, σημείωσε πως κάθε μέρα καταγράφονται 5 με 10 κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου και τόνισε ότι αυτό θα συνεχιστεί όλο τον Αύγουστο και ίσως και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πράγμα που θα εξαρτηθεί από τις κλιματικές συνθήκες.

Στη Θεσσαλονίκη γίνεται καθημερινά έλεγχος του αίματος, ώστε να μπορεί αυτό να χορηγηθεί και ότι θα κριθεί μελλοντικά από την Επιτροπή Αιμοδοσίας αν θα ενταχθεί στη ρουτίνα ο έλεγχος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και επικεφαλής ειδικών επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής.


    Στην κορυφή