ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΙΣΤΟΣΩΜΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ


Η Merck δώρισε συμβολικά το 100στό εκατομμυριοστό δισκίο πραζικουαντέλης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάς της εταιρείας. Σε μια διάσκεψη τύπου στο Ναϊρόμπι της Κένυας, εκπρόσωποι του ΠΟΥ αλλά και της Merck ανακοίνωσαν την έναρξη διάθεσης του φαρμάκου στην Κένυα. Η Κένυα είναι η πέμπτη πιο ενδημική χώρα στον κόσμο όσον αφορά τη σχιστοσωμίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΟΥ, περισσότεροι από 11 εκατομμύρια Κενυάτες, οι πιο πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά, χρήζουν κατάλληλης θεραπείας.



«Το 100στό εκατομμυριοστό δισκίο αποτελεί ορόσημο του προγράμματος δωρεάς της εταιρείας μας σε συνεργασία με τον ΠΟΥ», δήλωσε ο Stefan Oschmann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Merck και Πρόεδρος της Merck Serono. «Από τότε που η Merck άρχισε να στηρίζει τον ΠΟΥ για την καταπολέμηση αυτής της τροπικής νόσου πέντε χρόνια πριν, περισσότερα από 28 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει θεραπεία σε 11 αφρικανικές χώρες. Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, το οποίο δεν πρόκειται να τελειώσει παρά μόνον όταν αυτή η ύπουλη νόσος εξαλειφθεί».



Μέχρι σήμερα, η Merck χορηγεί ετησίως δωρεάν στον ΠΟΥ έως 25 εκατομμύρια δισκία, τα οποία περιέχουν τη δραστική ουσία πραζικουαντέλη. «Μεσοπρόθεσμα, η Merck θα δεκαπλασιάσει τον αριθμό αυτό σε 250 εκατομμύρια ετησίως. Από αυτό θα ωφεληθεί και η Κένυα», πρόσθεσε ο Oschmann.



Ο Μόνιμος Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής της Κένυας, Mark Bor, επικρότησε την πρωτοβουλία της γερμανικής εταιρείας: «Η δέσμευση της Merck όχι μόνο βοηθά τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, αλλά ενισχύει και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας. Και αυτό επειδή οι ασθενείς που δεν λαμβάνουν θεραπεία πολλές φορές ταλαιπωρούνται από σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους, οι οποίες προκαλούν μεγάλη, μη αναγκαία ταλαιπωρία και οδηγούν σε υψηλές δαπάνες».



Ο Rex Mpazanje, εκπροσωπώντας το Διευθύνoντα Σύμβουλο της Κένυας για τον ΠΟΥ, δήλωσε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τον έλεγχο και την εξάλειψη παραμελημένων τροπικών νοσημάτων, μεταξύ των οποίων και της σχιστοσωμίασης, έως το 2020, προκειμένου να βελτιώσει και να σώσει τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Επομένως, επικροτούμε κάθε βιώσιμη πρωτοβουλία που στηρίζει τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση των τροπικών νόσων».



Ο ΠΟΥ και η Merck θα ξεκινήσουν επίσημα τη διάθεση της πραζικουαντέλης στην Κένυα σε ένα σχολείο 80 χλμ. βορειοανατολικά του Ναϊρόμπι. Η Merck και οι υπάλληλοι του ΠΟΥ θα συμμετάσχουν σε μια τελετή, όπου αξιωματούχοι της Κένυας στον τομέα της υγείας θα προσφέρουν θεραπεία για τη σχιστοσωμίαση σε μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Mokou στην πόλη Kirinyaga. Ανάλογα με το ύψος τους, τα παιδιά θα λάβουν από ένα έως πέντε δισκία πραζικουαντέλης. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά αυτή η νόσος, η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές σε ετήσια βάση.



Η σχιστοσωμίαση είναι η δεύτερη ως προς τον επιπολασμό τροπική νόσος στην Αφρική μετά την ελονοσία. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 200 εκατ. άτομα προσβάλλονται από σχιστοσωμίαση και περίπου 200.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως στην Αφρική. Η χρόνια αυτή, παρασιτική νόσος μεταδίδεται από παρασιτικούς σκώληκες. Είναι διαδεδομένη σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, όπου οι οικονομικά ασθενέστεροι πληθυσμοί δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Οι άνθρωποι προσβάλλονται από τη νόσο από τις προνύμφες σκουληκιών που βρίσκονται κυρίως σε γλυκά ύδατα, παραδείγματος χάρη ενώ εργάζονται, κολυμπούν, ψαρεύουν ή πλένουν τα ρούχα τους. Οι μικροσκοπικές προνύμφες εισχωρούν στο ανθρώπινο δέρμα, ωριμάζουν στο ήπαρ και διεισδύουν στα αιμοφόρα αγγεία. Τα αυγά θηλυκών ενήλικων σκωλήκων παγιδεύονται στους ιστούς και στα εσωτερικά όργανα, όπου προκαλούν ανοσολογικές αντιδράσεις που οδηγούν σε φθορά του οργανισμού και ασθένεια.



Η πραζικουαντέλη είναι η μόνη δραστική ουσία με την οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες οι μορφές σχιστοσωμίασης. Δεδομένου ότι η πραζικουαντέλη είναι επίσης καλά ανεκτή, βρίσκεται και στον κατάλογο βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ. Τα δισκία, τα οποία φέρουν το εμπορικό όνομα Cesol® 600, παράγονται επί του παρόντος σε εργοστάσιο της Merck στο Μεξικό.



Το Πρόγραμμα Δωρεάς Πραζικουαντέλης της Merck ξεκίνησε το 2007 σε συνεργασία με τον ΠΟΥ. Η Merck παρέχει τα δισκία στον ΠΟΥ και καλύπτει το υλικοτεχνικό κόστος μεταφοράς τους στην Αφρική. Ο ΠΟΥ διευθύνει, παρακολουθεί και τεκμηριώνει τη διανομή των δισκίων. Η σημαντική αύξηση του αριθμού των δισκίων από 25 εκατομμύρια κατ’ έτος επί του παρόντος σε 250 εκατομμύρια μεσοπρόθεσμα, θα καταστήσει δυνατή τη θεραπεία περίπου 100 εκατομμυρίων παιδιών ετησίως. Η χρηματοοικονομική δέσμευση για το εκτεταμένο Πρόγραμμα Δωρεάς Πραζικουαντέλης της Merck ανέρχεται σε περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κατ’ έτος (περίπου 1,9 δισ. KES).



Επιπλέον, η Merck στηρίζει ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σε σχολεία, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Αφρικής για να εξηγήσει τα αίτια της σχιστοσωμίασης στα παιδιά και να τα διδάξει τους τρόπους πρόληψης της νόσου. Η Merck διεξάγει επί του παρόντος έρευνα για μια παιδιατρική φόρμουλα της πραζικουαντέλης για παιδιά προσχολικής ηλικίας, στο πλαίσιο σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.



Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καταπολέμηση της σχιστοσωμίασης διατίθενται στους δικτυακούς τόπους της Merck και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

http://www.merckgroup.com/praziquantel


http://www.who.int/schistosomiasis/en/index.html

    Στην κορυφή