ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


"Οι ασφυκτικές κοινωνικές συνθήκες λόγω της διογκούμενης ανεργίας αλλά και της ανασφάλιστης εργασίας, που -σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ- σημειώνει ραγδαία αύξηση, δημιουργούν την ανάγκη συντονισμένων μέτρων από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας για να εξασφαλιστεί στοιχειώδης κάλυψη υγείας για όλο τον πληθυσμό. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών που καταφεύγει σε ιατρεία και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας το 2012 έχουν μειωθεί περίπου στο μισό σε σύγκριση με το 2009, καθώς το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού πιέζεται ασφυκτικά. Έτσι, σε συνδυασμό με την κατάργηση 10.000 κλινών από δημόσια Νοσοκομεία, εκρηκτικό είναι το μείγμα που έχει δημιουργηθεί. Η θεσμοθέτηση «Εισιτηρίου Ελεύθερης Πρόσβασης» (για μία μόνο φορά τον χρόνο!) στη δημόσια υγεία για 100.000 μακροχρόνια ανέργους (και ανασφάλιστους) σαφώς δεν είναι λύση, γιατί ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι οι δικαιούχοι δεν θα αρρωστήσουν παραπάνω από μία φορά τον χρόνο...

Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για τον δωρεάν εμβολιασμό των παιδιών είναι προς την σωστή κατεύθυνση, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την Πολιτεία να λάβει πραγματικά θαρραλέα μέτρα για δωρεάν και επαρκή υγειονομική περίθαλψη για το σύνολο του πληθυσμού, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες." Τα παραπάνω αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι και προσθέτουν:

"Η επαρκής και ορθολογική χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας (με επανεπένδυση κάθε ευρώ που εξοικονομείται από εξορθολογισμούς που γίνονται στο πλαίσιο αυτό), απαιτεί ουσιαστική υποστήριξη από το ελεγκτικό έργο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και του ΙΚΑ (μέσω της επαρκούς στελέχωσης τους και της εφαρμογής κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων), καθώς η εισφοροδιαφυγή απειλεί όλο και περισσότερο τα θεμέλια του Κοινωνικού Κράτους.

Παράλληλα, χρειάζεται και μία ξεκάθαρη μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια σε μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σε απόγνωση και θα απαιτεί τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ' ένα καθαρά ευρωπαϊκό κοινωνικό ζήτημα. Με κόστος που έχει δυσανάλογα (και πέρα από τις δυνατότητες της) επωμιστεί η χώρα μας".


    Στην κορυφή