ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ


Την ανάγκη ενημέρωσης των εφήβων, για την προστασία της σεξουαλικής τους υγείας, τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), με θέμα: « Σεξουαλική Υγεία και Πρόληψη».

Τρεις στους δέκα εφήβους,δεν χρησιμοποιούν σωστά το προφυλακτικό, με αποτέλεσμα να εκθέτουν τον εαυτό τους, στον κίνδυνο των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων. Ωστόσο πάνω από το 80% των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων,αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι το 19.4% των εφήβων, αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου και μάλιστα σε εβδομαδιαία χρήση.

Ωστόσο ,το υλικό αυτό προορίζεται, κυρίως για την ψυχαγωγία των έμπειρων ενηλίκων και όχι για την ενημέρωση των άπειρων εφήβων, με αποτέλεσμα την επίπτωση στη συμπεριφορά και την κοινωνικότητά τους.

Επιπλέον μέχρι τα 16 χρόνια τους ,το 16% των εφήβων (1 προς 3 όσον αφορά στην αναλογία κοριτσιών αγοριών) έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή τους.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων "Π&Α Κυριακού , που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας.

Την ανάγκη προστασίας, της σεξουαλικής υγείας των εφήβων, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η σωστή ενημέρωση μέσα από ειδικές ομιλίες, διαλέξεις και σεμινάρια, σε γονείς και εκπαιδευτικούς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σεξουαλικής υγείας του εφήβου, τόσο στο οικογενειακό του όσο και στο σχολικό του περιβάλλον.

«Ο Δήμος μας διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές που στηρίζουν την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, καθώς και την κοινωνική μέριμνα. Δίνουμε τεράστιο βάρος στην πρόληψη με συνεχή ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε όλα τα επίπεδα:επιμορφωτικά προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στις Σχολές Γονέων, ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο, καθώς και ενημερωτικές εκδηλώσεις στο ευρύ κοινό για τις διαφυλικές σχέσεις των εφήβων».,κατέληξε ο κ.Πατούλης.

Από την πλευρά της η κα Άρτεμις Τσίτσικα, Λέκτορας της Β' Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων "Π&Α Κυριακού" και υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του νοσοκομείου, ανέφερε ότι 1 στους 5 έφηβους (20% ) προτιμούν σεξουαλικές εμπειρίες εκτός διεισδυτικής επαφής (π.χ. στοματικό σεξ, κολπική επαφή χωρίς πλήρη διείσδυση κ.λπ), θεωρώντας εσφαλμένα ότι με τον τρόπο αυτό δεν εκθέτουν τον εαυτό τους σε κινδύνους.

«Η συμπεριφορά πειραματισμού των εφήβων ,αλλά και η ανατομική τους ευαισθησία ,που συνοδεύεται από μειωμένη άμυνα των βλεννογόνων στη γεννητική περιοχή, τους καθιστούν ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα, με μη ελεγχόμενη αύξηση, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).
Τα συχνότερα ΣΜΝ στην εφηβεία είναι η λοίμωξη από HPV, οι λοιμώξεις από χλαμύδια και γονόκοκκο, καθώς και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων. Τα ΣΜΝ μπορεί να απειλήσουν την υγεία, τη λειτουργικότητα και τη μελλοντική γονιμότητα των εφήβων. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη,ότι σε μεγάλο ποσοστό τα ΣΜΝ είναι ασυμπτωματικά και ανευρίσκονται σε τυχαίο έλεγχο».,κατέληξε.

Στην ανεξέλεγκτη έξαρση του AIDS και των άλλων Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης αναφέρθηκε η κα Κοντέ Βασιλεία, Παιδίατρος του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

"Τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις κινητές μονάδες, καθώς και τα δεδομένα από την τηλεφωνική γραμμή του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρουσιάζουν αύξηση στον επιπολασμό, τόσο της HIV λοίμωξης όσο και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (Σ.Μ.Ν.) όπως είναι οι ηπατίτιδες, τα κονδυλώματα (HPV), η σύφιλη και η γονόρροια, αλλά και επανεμφάνιση της φυματίωσης, της πολιομυελίτιδας και πολλών παρασιτικών λοιμώξεων", επισήμανε η κ.Κοντέ.

Από την πλευρά του ο κος Θάνος Ασκητής, Ψυχίατρος, Δρ. Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Αγωγής, ανέφερε ότι "η εφηβεία είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Η βιολογική του ωρίμανση και η σεξουαλική του ταυτότητα επιτρέπουν τη σωματική αφύπνιση, με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, που ο ίδιος ο έφηβος επιλέγει. Ο έφηβος δεν πρέπει να βιαστεί για να ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή, δεν πρέπει να πιεστεί από τα κοινωνικά πρότυπα της παρέας, αλλά να χαρεί με ασφάλεια τον έρωτα, αφού πρώτα ενημερωθεί, στα πλαίσια μιας σωστής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης."

Την εκδήλωση,συντόνισε η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων "Π&Α Κυριακού".

Την εκδήλωση θα ακολουθήσει προσεχώς νέος κύκλος καινοτόμων προγραμμάτων με τη διαδραστική συμμετοχή των εφήβων, γονέων, εκπαιδευτικών και ειδικών επιστημόνων, ώστε να μπορέσουν οι έφηβοι να επεξεργαστούν θέματα που έχουν άμεση σχέση με τη σεξουαλική αγωγή και την ψυχοσωματική τους υγεία, μέσα από μια βιωματική προσέγγιση και αυτοανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.



    Στην κορυφή