ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΡΟ ΤΩΝ 5 ΕΥΡΩ ΖΗΤΑ Η ΕΣΑΜΕΑ


Την μεγάλη αναστάτωση που επικρατεί στον χώρο των ατόμων με αναπηρία, καθώς και την πλήρη αντίθεσή της, κοινοποίησε, με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, αναφορικά με το μείζον θέμα της καταβολής εξέταστρων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Η Συνομοσπονδία ζητά την άμεση έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες που παρακολουθούνται σε τακτική βάση σε εξειδικευμένες μονάδες.

Όπως διαπιστώθηκε, από την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τα εξέταστρα των νοσοκομείων και δημοσιεύθηκε την τελευταία ημέρα του 2010, δεν εξαιρούνται τα άτομα με χρόνιες παθήσεις που παρακολουθούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67 % και άνω και γενικότερα όλα τα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, δεν καλύπτεται η αμοιβή του εξέταστρου των 5€ από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες αποφάσεις, ενώ, από την καταβολή της αμοιβής των νέου αυξημένου εξέταστρου αποκλείονται και οι ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α., οι οποίοι εξαιρούνταν με τις Κ.Υ.Α. του έτους 1991 και 2002.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ.. αναφέρει στην ανακοίνωση της πως "θεωρεί αδιανόητο να υποχρεώνονται οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, τα άτομα με θαλασσαιμία, οι αιμορροφιλικοί, τα άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, οι μεταμοσχευμένοι από συμπαγή όργανα, πάσχοντες από συγγενή καρδιοπάθεια, άτομα με ψυχική αναπηρία, άτομα με παραπληγία και κινητικές αναπηρίες, τυφλοί, κωφοί, άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες (νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, κυστική ίνωση κ.λπ) και εν γένει όλα τα άτομα με αναπηρία να καταβάλλουν αμοιβή για την παρακολούθησή τους στα νοσοκομεία της χώρας. Η αναφορά δε της Κ.Υ.Α. στην εξαίρεση όσων προσέρχονται μόνο για περιοδική σταθερή συνταγογράφηση, εξαιτίας χρόνιου νοσήματος στα Κέντρα Υγείας είναι ατυχής για τους χρόνια πάσχοντες, όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, ή τα άτομα με θαλασσαιμία ή τα άτομα με Σ.Δ., αφού στα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχουν εξειδικευμένα ιατρεία ή εξειδικευμένοι γιατροί όπως νεφρολόγοι ή αιματολόγοι ή διαβητολόγοι κ.λπ.

Η επιβολή εξέταστρου για ιατρική παρακολούθηση από τα άτομα με αναπηρία αποτελεί ένα από το πιο αντικοινωνικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην χώρα μας μέχρι σήμερα, ειδικά αν συνυπολογισθεί η κατακόρυφη μείωση του εισοδήματός τους το τελευταίο διάστημα. Αυτό το έτος τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αναμένουν τη λήψη ισχυρών μέτρων προστασίας τους από την βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας. "


    Στην κορυφή