EΓΚΡΙΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΖΩΔΟΥΣ ΛΕΜΦΩΜΑΤΟΣ


Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η θεραπεία συντήρησης για το οζώδες λέμφωμα που χορηγείται αμέσως μετά τη θεραπεία εφόδου. Το οζώδες λέμφωμα είναι μια σοβαρή μορφή λεμφώματος, η οποία παραμένει ανίατη, παρά τις σημαντικές προόδους που έχουν συντελεστεί στην ιατρική έρευνα. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα προσβάλλει ετησίως 800 άτομα και εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, με τις περισσότερες διαγνώσεις να γίνονται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 50 ετών.

Πρόσφατη κλινική μελέτη (PRIMA) έδειξε ότι η χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος ριτουξιμάμπη, ως θεραπεία συντήρησης, διπλασιάζει την πιθανότητα επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου, σε ασθενείς οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί σε αρχική θεραπεία εφόδου.

Στα αποτελέσματα της μελέτης PRIMA – μία από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες σε αριθμό ασθενών με τη συγκεκριμένη νόσο – βασίστηκε η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προχώρησε στην έγκριση της ριτουξιμάμπης ως πρώτης γραμμής θεραπεία συντήρησης. Η θεραπεία συντήρησης με στοχευμένες βιολογικές θεραπείες, όπως η ριτουξιμάμπη, αποτελεί μια σημαντική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών, καθώς μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής και την επαναλαμβανόμενη χορήγηση χημειοθεραπείας, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ζωής των ασθενών χωρίς τη σημαντική επιβάρυνση των ανεπιθύμητων ενεργειών της χημειοθεραπείας.

Η έρευνα, όπου συμμετείχαν 1.217 ασθενείς, έδειξε ότι σε ασθενείς που χορηγήθηκε ριτουξιμάμπη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ως θεραπεία εφόδου και στη συνέχεια θεραπεία συντήρησης με ριτουξιμάμπη για 2 έτη, διπλασιάστηκε η πιθανότητα παράτασης της επιβίωσης χωρίς επιδείνωση της νόσου τους, σε σύγκριση με όσους δεν έλαβαν θεραπεία συντήρησης. Δύο χρόνια από την έναρξη της έρευνας, στο 82% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία συντήρησης, η νόσος παρουσίασε ύφεση σε σύγκριση με το 66% των ασθενών που δεν έλαβαν την ίδια θεραπεία.

Σύμφωνα με την κα Π. Ρούσσου, Αναπλ. Καθηγήτρια Αιματολογίας, Υπεύθυνη Αιματολογικού Τμήματος της Γ΄ΠΠ Κλινικής του ΓΝΝΘΑ «ΣΩΤΗΡΙΑ» «η μελέτη (PRIMA) είναι εξαιρετικά σημαντική. Αφορά ένα μεγάλο αριθμό ασθενών με ένα νόσημα μη ιάσιμο. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα όσον αφορά την επιβίωση των ασθενών με την προσθήκη της ριτουξιμάμπης στη χημειοθεραπεία αλλά και το διάστημα της ύφεσης της νόσου με τη θεραπεία συντήρησης. Η θεραπεία συντήρησης με ριτουξιμάμπη φαίνεται από τη μελέτη ότι είναι θεραπεία υποσχόμενη μακρά επιβίωση, χωρίς νόσο και καλή ποιότητα ζωής για ένα δύσκολο νόσημα. Μία νέα θεραπευτική προσέγγιση, καλά ανεκτή, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες».

Η ριτουξιμάμπη είναι ένα θεραπευτικό αντίσωμα, το οποίο δεσμεύεται σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (αντιγόνο CD20), στην επιφάνεια των φυσιολογικών και των κακοήθων Β-κυττάρων. Επιστρατεύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, προκειμένου να επιτεθεί και να εξοντώσει τα εντοπισμένα Β-κύτταρα. Το φάρμακο είναι ήδη διαθέσιμο στους Έλληνες ασθενείς και καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.


    Στην κορυφή