ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στην πρώτη γραμμή της ιατρικής τεχνολογίας διεθνώς καθιερώνεται το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, στο οποίο εγκαινιάστηκε η πρώτη στην Ελλάδα, Υβριδική Χειρουργική αίθουσα τελευταίας γενιάς.

Το Υβριδικό Χειρουργείο του ΥΓΕΙΑ, καλύπτει επιφάνεια 87 τ.μ., διαθέτει τον πλέον σύγχρονο απεικονιστικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για τη διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, ταχύτητας και αξιοπιστίας. Στην αίθουσα αυτή μπορούν να διενεργούνται στον ίδιο ασθενή ταυτόχρονα, ενδαγγειακές και ανοικτές επεμβάσεις σε ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα από όλες τις χειρουργικές ή επεμβατικές ειδικότητες, όπως: αγγειοχειρουργική, επεμβατική καρδιολογία, καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργική, επεμβατική ακτινολογία. Επίσης, επιτρέπει τη διενέργεια όλων των ελάχιστα επεμβατικών πράξεων από όλες τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες, όπως ορθοπεδική, γενική χειρουργική, χειρουργική τραύματος, ουρολογία.

Την Υβριδική Χειρουργική Αίθουσα, μια από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, εγκαινίασε ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γεωργίου Πατούλη και άλλων προσκεκλημένων.

Ο Διευθυντής της Α’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, κ. Σταύρος Καλλιάφας δήλωσε: «Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας, εκτελούνται όλο και περισσότερες και πιο σύνθετες ενδαγγειακές επεμβάσεις. Σε ορισμένες από αυτές παρουσιάζεται η ανάγκη είτε να γίνει εξαρχής συνδυασμένη ανοικτή και ενδαγγειακή επέμβαση, είτε να γίνει μετατροπή της ενδαγγειακής σε ανοικτή, όπου η πρώτη δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν τα υβριδικά χειρουργεία. Το Υβριδικό Χειρουργείο του ΥΓΕΙΑ χαρακτηρίζεται ως “Τελευταίας γενιάς Υβριδικό Χειρουργείο Πολλαπλών Ειδικοτήτων” (Last Generation Multidisciplinary Hybrid Operating Room). Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός πολλαπλών δυνατοτήτων, επιτρέπουν την ταυτόχρονη διενέργεια των πιο εξελιγμένων ενδαγγειακών και ανοικτών επεμβάσεων σε οποιοδήποτε σημείο του καρδιαγγειακού συστήματος».


Ο Πρόεδρος της MIG και του Ομίλου ΥΓΕΙΑ κ. Ανδρέας Βγενόπουλος στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων είπε: «Το ΥΓΕΙΑ αποδεικνύει άλλη μία φορά ότι είναι από τους πιο άξιους «πρεσβευτές» της Ευρωπαϊκής Ελλάδας και παραμένει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή αγορά. Η προσπάθεια αυτή δείχνει ότι συνεχίζουμε το επενδυτικό πρόγραμμά μας προκειμένου να διασφαλίσουμε το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και τις θέσεις εργασίας. Ο όμιλος ΥΓΕΙΑ, χάρη στις σημαντικές επενδύσεις των τελευταίων ετών περιλαμβάνεται στα κορυφαία νοσηλευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και αυτός είναι ο κύριος λόγος που παρά την κρίση έχουμε αυξήσει τις θέσεις εργασίας κατά 3 %. Μαζί με τους εργαζόμενους, το νοσηλευτικό και ιατρικό δυναμικό, συνεχίζουμε την μεγάλη προσπάθεια. Τα νοσοκομεία του Ομίλου, αποτελούν υπόδειγμα ελληνικής εταιρείας που στέκεται με επιτυχία στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Αυτόν τον δρόμο της ευρωπαϊκής αγοράς, ακολουθούμε με τις επενδύσεις σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, αλλά και ευαισθησία για τον άνθρωπο και την κοινωνία».

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι:

«Το Θεραπευτήριο Υγεία με τη λειτουργία αυτού του υπερσύγχρονου Υβριδικού Χειρουργείου συνεχίζει την παράδοση της διακεκριμένης προσφοράς του στον πάσχοντα συνάνθρωπό και αναβαθμίζει περαιτέρω τις εν γένει δυνατότητες παροχής προηγμένων νοσοκομειακών υπηρεσιών στην πατρίδα μας. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι αυτή η ιατρική πρωτοπορία προέρχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και πραγματοποιείται μέσα στη δίνη της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η Ελλάδα διαθέτει ικανές επιστημονικές και επιχειρηματικές δυνάμεις, οι οποίες δημιουργούν, προσφέρουν και υποδεικνύουν προς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες τον αληθινό δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την πραγματική ανάπτυξη.


Η Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας του Αντώνη Σαμαρά απορρίπτει την παλαίποτε κραταιά μεταπολιτευτική εχθροπάθεια εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αγκαλιάζει, ενθαρρύνει και υποστηρίζει αυτές τις δημιουργικές δυνάμεις προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της ευημερίας του λαού μας.


Θεωρώ δε ως Υπουργός Υγείας ότι η αναγέννηση του τομέα της Υγείας προϋποθέτει μεταξύ άλλων οπωσδήποτε τη συνεργασία αλλά και τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Η απαλλαγή της οικονομίας μας και της κοινωνίας μας από τα δεσμά της κρατικοδίαιτης γραφειοκρατίας, της δημαγωγίας και της μεταπολιτευτικής παθογένειας οδηγεί στην απελευθέρωση των αστείρευτων ηθικών, επιστημονικών και επιχειρηματικών δυνάμεων του Ελληνισμού.


Επισημαίνεται δε ότι το Υπουργείο Υγείας εργάζεται για αυτόν τον παραγωγικό επαναπροσανατολισμό της πατρίδος μας και ήδη σε συνεργασία και με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αναπτύσσει καινοτόμες πολιτικές, στις οποίες κεντρική στρατηγική θέση κατέχει ο Τουρισμός Υγείας. Επίκειται δε στο προσεχές διάστημα η κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη θεσμοθέτηση και λειτουργία του Τουρισμού Υγείας.


Είμαι βέβαιος ότι στην δυναμική ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, πρόκειται να πρωτοστατήσει το Θεραπευτήριο Υγεία, το οποίο μάλιστα ήδη διαθέτει διεθνή πιστοποίηση για την παροχή υπηρεσιών Τουρισμού Υγείας.


Το σημερινό επίτευγμα αλλά και το εν γένει καταξιωμένο επιστημονικό έργο του Θεραπευτηρίου Υγεία ,συμπληρώνεται από καινοτόμες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως επί παραδείγματι η πρόσφατη δωρεά και λειτουργία του προηγούμενου συστήματος τηλεϊατρικής στην ακριτική αιγαιοπελαγίτικη νήσο μας την Τήλο, και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα άξιο διδαχής και μιμήσεως.


Ως Υπουργός Υγείας απονέμω τα ένθερμα συγχαρητήριά μου αλλά και την προσήκοντα ευαρέσκεια της Πολιτείας προς το Θεραπευτήριο και τον Όμιλο Υγεία και εύχομαι προς όλους εσάς, τους συντελεστές της επιτυχίας του, δύναμη και περαιτέρω μακρά και ευδόκιμο συνέχεια στο πράγματι λυσιτελές και πολύτιμο έργο σας».


Μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, το υβριδικό χειρουργείο μπορεί να γίνει οδηγός σε ένα κράτος που δε μπορεί, για όλους τους πολίτες ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Πατούλης στα εγκαίνια του πρότυπου υβριδικού χειρουργείου του Ομίλου Υγεία που πραγματοποιήθηκαν στο Υγεία παρουσία του Υπουργού Υγείας κου Λυκουρέντζου, του Προέδρου του Ομίλου Υγεία κου Βγενόπουλου και πλήθος επισήμων, εκπροσώπων φορέων της πόλης και γιατρών εργαζομένων του Ομίλου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επίδειξη του υβριδικού χειρουργείου στα ειδικά διαμορφωμένα χειρουργεία που θα υποστηρίξουν την δομή αυτή.

«Η ύπαρξη τέτοιων υβριδικών χειρουργείων στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στη Γερμανία, και συνάμα στον όμιλο Υγεία στην Αθήνα, σηματοδοτεί τη θέση της Ελλάδας στην πρόοδο και την επιστήμη της Ιατρικής. Είναι μεγάλη τιμή μία τόσο αξιόλογη και πρωτοπόρος μονάδα του Ομίλου «Υγεία» να βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμαρουσίου, ο οποίος έχει δείξει ένα σπουδαίο κοινωνικό πρόσωπο μέσα από τη δωρεάν εξέταση των κατοίκων της πόλης που έχουν Artemis card. Με τη χρήση του υβριδικού χειρουργείου, σε ασθενείς με περίπλοκες παθήσεις, μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα δεύτερης και τρίτης επέμβασης και φυσικά μειώνεται μαζί και ο χρόνος και το κόστος νοσηλείας του αρρώστου» ανέφερε κατά το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης

Στόχος του υβριδικού χειρουργείου που έχει την κύρια εφαρμογή του σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς, είναι να πραγματοποιούνται στην ίδια αίθουσα χειρουργείου και στον ίδιο χρόνο το συνδυασμό κλειστών (λαπαροσκοπικών ή επεμβατικών) πράξεων από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων και ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων.

Μέχρι τώρα, οι επεμβάσεις, ανοιχτές ή κλειστές και οι λοιπές διαγνωστικές ή θεραπευτικές πράξεις έπρεπε να γίνονται διαδοχικά και σε άλλο χώρο η κάθε μια.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποβάλλονται σε περισσότερες από μία επεμβάσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία του αρρώστου, τη νάρκωση, τις συμφύσεις, την ανάρρωση και επίσης το κόστος της νοσηλείας κάθε εγχειρητικής και μετεγχειρητικής περιόδου.

Εξάρωντας αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία, ο κος Πατούλης έκλεισε το λόγο του λέγοντας ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας που στόχο έχει όχι μόνο την προάσπιση του ιατρικού λειτουργήματος, αλλά και του λειτουργού υγείας καθώς επίσης και του κάθε μεμονωμένου ασθενή του: με μόνο γνώμονα το όφελος και την ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη - ισότιμα και δεοντολογικά - όπως αρμόζει στην επιστήμη του ανθρώπου και του ανθρωπισμού: την Ιατρική



Στιγμιότυπο από τη τελετή των εγκαινίων του Υβριδικού Χειρουργείου στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ



    Στην κορυφή