ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΖΕΛ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ


Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν ένα υλικό που επιδιορθώνει την εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και θεραπεύει οριστικά τον χρόνιο πόνο στη μέση.

Υπολογίζεται ότι η οσφυαλγία, όπως λέγεται επιστημονικά ο πόνος στη μέση, προσβάλλει οκτώ στους δέκα ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ωστόσο, αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενων προβλημάτων, το συνηθέστερο από τα οποία είναι η εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων – των ιστών που παρεμβάλλονται σαν μαξιλάρια ανάμεσα στους σπονδύλους, για να αποτρέπουν την μεταξύ τους τριβή.

Η εκφύλιση των δίσκων, με τη σειρά της, συχνά έχει ως κατάληξη προβλήματα όπως η κήλη δίσκου, η σπονδυλολίσθηση κ.ά.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανακοίνωσαν πως δημιούργησαν ένα τζελ το οποίο διορθώνει τις φθορές που αναπτύσσονται στους δίσκους με το πέρασμα του χρόνου.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Soft Matter», το τζελ αποτελείται από μικροσκοπικά μόρια που μοιάζουν με σφουγγάρια και τα οποία διογκώνονται και κολλάνε μεταξύ τους όταν εγχυθούν στην σπονδυλική στήλη, για να δημιουργήσουν ένα τζελ που έχει την ικανότητα να υφίσταται μεγάλες αλλαγές στο σχήμα του, δίχως να φθείρεται.

Ο ερευνητής δρ Μπράιαν Σόντερς, από την Σχολή Υλικών του πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες τους, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα υγρό που αποτελείται από δισεκατομμύρια τέτοια μόρια.

Το υγρό αυτό, που αποτελεί προϊόν 25 ετών έρευνας, εγχέεται με σύριγγα στον φθαρμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο. Όταν μπει στο σώμα, μετατρέπεται σε τζελ, η διάρκεια ζωής του οποίου είναι πρακτικά απεριόριστη.

«Η ομάδα μας χρησιμοποίησε καινοτόμα υλικά για να δημιουργήσει ένα εγχεόμενο τζελ, το οποίο φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την οριστική ίαση της εκφύλισης των μεσοσπονδυλίων δίσκων», δήλωσε ο δρ Σόντερς.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online


    Στην κορυφή