ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΟΣΤΑ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΛΙΠΟΥΣ


Ανθρώπινα οστά από βλαστοκύτταρα δημιούργησαν στο εργαστήριο επιστήμονες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αποκατάσταση καταγμάτων ή την αντικατάσταση οστών με νέα, από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.

Η μέθοδος περιλαμβάνει την αφαίρεση βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό του ασθενούς με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, τα οποία χρειάζονται περίπου ένα μήνα μέχρι να καταφέρουν να αναπτυχθούν σε πλήρως σχηματισμένο ανθρώπινο οστό μήκους περίπου πέντε εκατοστών.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν μέσα στο έτος, από ισραηλινή εταιρεία βιοτεχνολογίας σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τεχνητά οστά για τραυματισμούς και επεμβάσεις» λέει ο επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της BonusBio Group, Αβινοάμ Καντούρι.

«Χρησιμοποιούμε τρισδιάστατες δομές για να δημιουργήσουμε οστό στο σωστό σχήμα και τη γεωμετρία. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτά τα οστά έξω από τον οργανισμό και να τα μεταμοσχεύσουμε στον ασθενή τη σωστή στιγμή» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι το εμφύτευμα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στο σημείο του τραυματισμένου οστού, ώστε να απορροφηθεί από τον περιβάλλοντα ιστό.

Δεδομένου ότι τα τεχνητά οστά δημιουργούνται από τα βλαστοκύτταρα των ασθενών, δεν υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ζώα έχουν γίνει ήδη μεταμοσχεύσεις τεχνητών οστών με επιτυχία.


Πηγή Espresso

    Στην κορυφή