ΕΦΕΤ:ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ


Στην πραγματοποίηση μιας σειράς εργαστηριακών ελέγχων με στόχο την ανίχνευση αλλεργιογόνων ουσιών σε προσυσκευασμένα τρόφιμα, κυρίως εγχώριας παραγωγής, αλλά και εισαγωγής, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, προχώρησε ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο του Επισήμου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας των τροφίμων του έτους 2011.

Οι έλεγχοι διενεργούνται με γνώμονα την προστασία των ομάδων του πληθυσμού που εμφανίζουν αλλεργίες σε συγκεκριμένες ουσίες / τρόφιμα από την κατανάλωση προϊόντων, που πιθανά εμπεριέχουν αλλεργιογόνα συστατικά, χωρίς να αναγράφονται στην επισήμανσή τους. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), υπολογίζεται ότι ποσοστό 1-3% των ενηλίκων και ποσοστό 4-6% των παιδιών εμφανίζουν αλλεργία σε τρόφιμα.

Οι αλλεργιογόνοι παράμετροι που ελέγχθηκαν από τον Ε.Φ.Ε.Τ. αφορούσαν στην παρουσία γάλακτος (καζεΐνης), αραχίδων (φιστικιών) και αυγού σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων όπως ζαχαρώδη, δημητριακά και προϊόντα αρτοποιίας, κακάο, καφέ και τσάι, κρέας και προϊόντα του, παγωτά και επιδόρπια, σούπες, ζωμούς και σάλτσες.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων έδειξαν συμμόρφωση με τη νομοθεσία σε ποσοστό 82,9% (επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας). Η μη συμμόρφωση αφορούσε στη μη επισήμανση της παρουσίας : γάλακτος (καζεΐνης) σε ποσοστό 21,9% επί των συνολικών ελεγχθέντων τροφίμων για τη συγκεκριμένη ουσία αραχίδων (φιστικιών) σε ποσοστό 20% επί των συνολικών ελεγχθέντων τροφίμων για τη συγκεκριμένη ουσία αυγού σε ποσοστό 8% επί των συνολικών ελεγχθέντων τροφίμων για τη συγκεκριμένη ουσία

Σε κάθε περίπτωση, το καταναλωτικό κοινό ενημερώθηκε με σχετικά δελτία τύπου (τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ www.efet.gr, ενώ παράλληλα δρομολογήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι για το έτος 2012, ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προγραμματίσει τη συνέχιση σχετικών επισήμων ελέγχων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.


    Στην κορυφή