Διαιτητικές συμβουλές μετά τη χολοκυστεκτομή


Mετά την αφαίρεση της χολής είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει για ένα χρονικό διάστημα 20-30 ημέρες (συχνά και λίγο περισσότερο, ανάλογα με την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση του ασθενούς) ένα ειδικό διαιτολόγιο. Αυτό κρίνεται απαραίτητο δεδομένου ότι κατά την περίοδο μετά την αφαίρεση χολής, το σώμα αρχίζει να λειτουργεί χωρίς την παρουσία της χολής. Για να προσαρμοστεί η όλη λειτουργία του οργανισμού και στη νέα κατάσταση θα πρέπει να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, από τα σχεδόν άλιπα τρόφιμα στη φυσιολογική και πλήρη διατροφή, με τα πιο λιπαρά γεύματα και τρόφιμα. Επίσης, κατά το χρονικό αυτό διάστημα είναι σημαντικό να ακολουθήσει μια διατροφή φτωχή όχι μόνο σε λίπος αλλά και σε φυτικές ίνες. Σε πρώτο στάδιο, που μπορεί να διαρκέσει το πολύ ένα μήνα αποφεύγονται:

Από την ομάδα του ψωμιού τα προϊόντα που περιέχουν γάλα και λίπος, πίτες, γλυκά, τηγανίτες, φρέσκα ζυμαρικά με αυγά, δημητριακά με λίπος, κρουασάν, αρτοσκευάσματα με αυγά και βούτυρο. Επίσης τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Από την ομάδα του λίπους: σχεδόν όλα, εκτός από λίγο ελαιόλαδο. Έτσι θα αποφύγουν το βούτυρο, τη μαγιονέζα, το ζωικό λίπος, το ζωμό κρέατος & τις λιπαρές σούπες, τους ξηρούς καρπούς και τις ελιές.

Από την ομάδα του κρέατος: λιπαρά κρέατα, αλλαντικά και λουκάνικα, μπέικον, κρόκους αυγών, συκώτι, παχιά ψάρια όπως σαρδέλες, σολωμός, θαλασσινά, παστά.

Από την ομάδα του γάλακτος: τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα λιπαρά τυριά, τη σοκολάτα, τα παγωτά, και φαγητά με κρέμα γάλακτος.

Από την ομάδα των λαχανικών: ωμά και βραστά λαχανικά (με σπόρια, χοντρές φλούδες και λίπος).

Από την ομάδα των φρούτων: το αβοκάντο που περιέχει πολλά λιπαρά.


Τρόφιμα που επιτρέπονται:

Λευκό ψωμί, ρύζι καλοβρασμένο, πατάτες βραστές, ζυμαρικά, κρέας μετά από αφαίρεση του ορατού λίπους, άλιπα ψάρια όπως βακαλάος, λιθρίνι, γλώσσα, μπαρμπούνι, στήθος κοτόπουλο (χωρίς δέρμα), λίγο ελαιόλαδο, αλλά και αυτό με μέτρο, αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, τυρί τύπου «κότατζ», κονσερβοποιημένα φρούτα κομπόστα, κολοκυθάκια βραστά, καρότα καλά βρασμένα.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα και αν δεν υπάρχουν ενοχλήσεις θα αρχίσουν ανα προστίθενται τα τρόφιμα με λίπος και ίνες σταδιακά. Θα μπουν δηλαδή σταδιακά τα ημίπαχα προϊόντα γάλακτος, και ο κρόκο από το αυγό, κάποια κρέατα και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών, κυρίως γαλοπούλας, κοτόπουλου, το ελαιόλαδο σε μεγαλύτερη ποσότητα, οι ξηροί καρποί κάποια γλυκά. Τελευταία θα προστεθούν τα όσπρια, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα πλήρη πάχους και τα χόρτα.

Χάρης Δημοσθενόπουλος MMedSci.SRD
Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος
www.dimosthenopoulos.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...
    Στην κορυφή