Διάγνωση της προεκλαμψίας από τον τέταρτο μήνα


Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τεστ το οποίο εντοπίζει τις εγκύους που θα εμφανίσουν προεκλαμψία, μια επικίνδυνη κατάσταση που οφείλεται σε αυξημένη αρτηριακή πίεση της εγκύου, ακόμη και πέντε μήνες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι η πρώιμη διάγνωση της προεκλαμψίας μπορεί να γίνει μέσω της ανάλυσης πέντε πρωτεϊνών στα ούρα των γυναικών. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό καθώς, παρ΄ ότι δεν υπάρχει σήμερα θεραπεία για την κατάσταση, γιατροί και γυναίκες μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνει τοκετός νωρίτερα από το φυσιολογικό. Παράλληλα η εξέταση αναμένεται να σώσει πολλές εγκύους από περιττή ανησυχία και φόβο.

Σήμερα οι γιατροί μετρούν την ποσότητα πρωτεϊνών στα ούρα της εγκύου στο πλαίσιο τακτικών προγεννητικών ελέγχων. Αν παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων των πρωτεϊνών, τότε θεωρείται ότι μια γυναίκα κινδυνεύει να εμφανίσει προεκλαμψία.

Τώρα η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Ματ Χολ από το Τμήμα Λοιμώξεων, Ανοσίας και Φλεγμονών του Πανεπιστημίου του Λέστερ ανακάλυψε ότι η σύνθεση διαφορετικών πρωτεϊνών στα ούρα γύρω στη 18η εβδομάδα της κύησης προβλέπει με ακρίβεια την προεκλαμψία.

Οι ερευνητές εντόπισαν 145 γυναίκες στα πρώιμα στάδια της κύησης που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία. Ανάλυση των δειγμάτων ούρων που ελήφθησαν πριν από την 20ή εβδομάδα της κύησης αποκάλυψε πέντε πρωτεΐνες οι οποίες μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση προεκλαμψίας μήνες νωρίτερα με ακρίβεια της τάξεως του 92%. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που η εξέταση θα αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως.



Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ online



    Στην κορυφή