Δημιουργία αίματος από ανθρώπινο δέρμα


Ερευνητές ειδικοί στα βλαστοκύτταρα ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο που επιτρέπει τη δημιουργία αίματος από ανθρώπινο δέρμα, η οποία κρίνεται ως πολλά υποσχόμενη όσον αφορά τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών, ιδιαίτερα των καρκίνων, σύμφωνα με καναδική έρευνα.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί κύτταρα από το δέρμα ενός ανθρώπου, τα οποία μετατρέπονται σε κύτταρα αίματος που φέρουν την ίδια γενετική υπογραφή, χωρίς να χρησιμοποιηθούν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, διευκρινίζεται από τους συντάκτες της σχετικής έκθεσης.

Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται οι επιστήμονες να προσφεύγουν σε περίπλοκες και ηθικά αμφιλεγόμενες διαδικασίες, όπως συμβαίνει με τη χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, επιτρέπει την απλούστευση της διαδικασίας, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η προοπτική να μπορούμε να μεταγγίσουμε σε έναν ασθενή αίμα που προέρχεται από το δικό του δέρμα επιτρέπει να ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται μεταγγίσεις δεν θα έχουν πλέον μια ημέρα την ανάγκη να καταφεύγουν σε τράπεζες αίματος, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί επίσης να επιτρέψει στο μέλλον οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία να μπορούν να ανέχονται μια θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς τα διαλείμματα που γίνονται σήμερα για να επανέλθει ο οργανισμός.

Ερευνητές είχαν και στο παρελθόν καταφέρει να μετατρέψουν δέρμα σε αίμα, αλλά χρησιμοποιώντας εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Ωστόσο τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα, μολονότι είναι πολλά υποσχόμενα για την ιατρική έρευνα, εγκυμονούν επίσης κινδύνους, ιδιαίτερα τη δημιουργία όγκων.

Πηγή Real.gr



    Στην κορυφή