ΔΥΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Δυο περιστατικά δωρεάς οργάνων εκτυλίχθηκαν ταυτόχρονα χθες, Δευτέρα 28/11/2011, από τα Νοσοκομεία "Παπανικολάου" & "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης.

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» δότρια ήταν μία 41χρονη γυναίκα που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πρότεινε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς της εκλιπούσας, ενώ άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό των διαδικασιών, σε συνεργασία με τους ιατρούς της ΜΕΘ.

Το χειρουργείο ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ λίγες ώρες αργότερα τα ληφθέντα όργανα, οι νεφροί και το ήπαρ μεταμοσχεύτηκαν σε τρεις συνανθρώπους μας, που βρίσκονταν στη λίστα αναμονής. Οι κερατοειδείς θα μεταμοσχευτούν σε ασθενείς του ΑΧΕΠΑ με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Η δεύτερη δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Δότης ήταν 33χρονος άνδρας, πολυτραυματίας, που κατέληξε από υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Η διαδικασία ξεκίνησε επίσης το πρωί της Δευτέρας, ύστερα από την πρόταση του Διευθυντή της ΜΕΘ για τη δωρεά οργάνων του εκλιπόντος και βέβαια τη συναίνεση των συγγενών. Και σε αυτή την περίπτωση, οι νεφροί και οι κερατοειδείς μεταμοσχεύτηκαν σε ασθενείς.



    Στην κορυφή