ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ ΣΕ ΝΕΦΡΟΠΑΘΗ ΑΠΟ 75ΧΡΟΝΗ


Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε Δωρεά Οργάνων από τη Μ.Ε.Θ. του Γ.Ν. Άρτας. Δότρια ήταν μία 75χρονη γυναίκα που κατέληξε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 06/11/2011. Το περιστατικό συντονίστηκε από την Τοπική Συντονίστρια της Μ.Ε.Θ. κα Στέλλα Μπαστάνη, η οποία και πρότεινε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς της εκλιπούσας, σε συνεργασία με τους ιατρούς, κ. Στ. Πήχα, κ. Κ. Παπαδόπουλο και κ. Κ. Παπαγεωργίου.

Λόγω της ηλικίας, αλλά και της γενικής κατάστασης της δότριας, οι πνεύμονες δεν ήταν αξιοποιήσιμοι, ενώ για τους ίδιους λόγους η καρδιά και το ήπαρ δεν έγιναν αποδεκτά, τόσο από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (Ω.Κ.Κ.) όσο και από το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

Το χειρουργείο προγραμματίσθηκε για τις 8:00 το πρωί της Δευτέρας. Προσήλθε η ομάδα λήψης του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων για τους νεφρούς, η οποία λόγω μη ύπαρξης συμβατού ηλικιακά υποψήφιου λήπτη, διέθεσε το νεφρό στην Εθνική Λίστα. Δυστυχώς, όμως, μετά από βιοψία ο ένας νεφρός κρίθηκε ακατάλληλος και δεν μεταμοσχεύτηκε.

Το μοναδικό όργανο που αξιοποιήθηκε, το ένα νεφρό, μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε γυναίκα 67 ετών στον Ευαγγελισμό, η οποία υποβαλλόταν 7 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του ΕΚΑΒ Αρτας και συγκεκριμένα του κ. Δήμου, στην άμεση μεταφορά του νεφρικού μοσχεύματος.


    Στην κορυφή