ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ 46ΧΡΟΝΗ ΒΕΛΓΙΔΑ


Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε Δωρεά Οργάνων από την Μ.Ε.Θ της Ευρωκλινικής Αθηνών. Δότρια ήταν μια 46χρονη Βελγίδα που κατέληξε από εγκεφαλικό αιμάτωμα.

Η διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 20/9/11, κατόπιν της πιστοποίησης του εγκεφαλικού θανάτου και της συναίνεσης της οικογένειας της δότριας. Το περιστατικό συντονίστηκε από τον Τοπικό Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων της Ευρωκλινικής, κ. Z. Παναγόπουλο, ο οποίος και πρότεινε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στο σύζυγο της εκλιπούσας. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής, κ. Σπ. Σπυράτου.

Λόγω έλλειψης συμβατού λήπτη με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά της δότριας, η καρδιά απορρίφθηκε από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ). Μετά από προσφορά στο εξωτερικό η καρδιά έγινε αποδεκτή από την ΙGE (Italian Gate to Europe) και οι πνεύμονες από την Eurotransplant.

Το χειρουργείο, προγραμματίσθηκε για τις 14.00 το μεσημέρι της Τετάρτης. Προσήλθαν οι ομάδες του Ανόβερο της Γερμανίας για πνεύμονες, του Cagliari της Ιταλίας για την καρδιά, του Ιπποκράτειου για ήπαρ, του Λαϊκού για τους νεφρούς και του Γεννηματά για δέρμα.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:



Οι πνεύμονες σε γυναίκα 34 ετών στο Ανόβερο.

Η καρδιά σε άνδρα 47 ετών στην κλινική St Michael του Cagliari.

Το ήπαρ σε άντρα 30 ετών στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης "Ιπποκράτειο".

Ο ένας νεφρός σε άντρα 62 ετών στο Γ.Ν. Αθηνών "Ευαγγελισμός"! , ο οποίος υποβαλλόταν 5 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

Ο δεύτερος νεφρός στο Λαϊκό, σε γυναίκα 55 ετών, που υποβαλλόταν 6 χρόνια σε αιμοκάθαρση.


Μάλιστα, κατόπιν της μεταμόσχευσης καρδιάς η ομάδα των Ιταλών επικοινώνησε με τον ΕΟΜ και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες τους στους ιατρούς και το προσωπικό του Νοσοκομείου της δότριας για την άψογη εξυπηρέτηση και διευκόλυνση της ομάδας.


    Στην κορυφή