ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - 108 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ


Τους 108 έφτασαν σήμερα οι νεκροί από τη γρίπη, ενώ 115 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω επιπλοκών.Οι ειδικοί εκτιμούν ότι φέτος οι νεκροί θα φτάσουν τους 200, ενώ πέρυσι είχαν καταγράφει 149 θάνατοι λόγο του ιου της γρίπης Α Η1Ν1.

Η Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Τζ. Κρεμαστινού, αφού ενημερώθηκε από το Γενικό Διευθυντή του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. γιατρό κ. Θ. Παπαδημητρίου για τα διαπιστωθέντα προβλήματα στη διακίνηση των αντι-ιικών φαρμάκων προς τους ασθενείς από τα φαρμακεία της χώρας, έθεσε αμέσως το ζήτημα υπόψη του υπουργού Υ.Υ.Κ.Α., ο οποίος έδωσε εντολή για άμεση λύση.

Δεδομένου ότι κάθε καθυστέρηση στην έναρξη της αντί-ιικής αγωγής δύναται α) να οδηγήσει σε βλάβη της υγείας πολιτών και β) να συμβάλει στην εξάπλωση της επιδημίας, αφού τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται επιπλέον προληπτικά με ιατρική συνταγή σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εφάρμοσε ειδικό πρωτόκολλο ενεργειών λόγω του ότι εν καιρώ επιδημίας τα αντι-ιικά θεωρούνται «φάρμακα δημόσιας υγείας».

Την Κυριακή 20/2/2011 το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημέρωσε άμεσα, δια των Μ.Μ.Ε., ότι φαρμακοποιοί που δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων δύνανται να παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων με απλό πρωτόκολλο παραλαβής την απαραίτητη ποσότητα προς δωρεάν διάθεση στους πολίτες.

Την Δευτέρα 21/2/2011, εξεδόθη εγκύκλιος του υπουργού Υγείας με αριθμό πρωτοκόλλου Υ1/Γ.Π.οικ.21569 προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο - με παράκληση να ενημερώσει άμεσα όλα τα μέλη του - τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τις Υ.Π.Ε. και το Ι.Φ.Ε.Τ., με την οποία κοινοποιούνταν η δυνατότητα διάθεσης αντι-ιικών φάρμακων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων προς τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Οι παραπάνω ενέργειες, διασφαλίζουν περαιτέρω τη δυνατότητα του πολίτη να έχει άμεση πρόσβαση στα αντι-ιικά φάρμακα, αφού από τις 8/2/2011 με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ Δημόπουλου, όλα τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ διαθέτουν δωρεάν αντι-ιικά φάρμακα στους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Π.Φ.Σ., με δελτίο Τύπου στις 21/2/2011, γνωστοποιεί, ότι σταδιακά αποκαθίσταται η προμήθεια των φαρμάκων σε όλη τη χώρα και συνεπώς οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα προμηθεύονται με ιατρική συνταγή.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα συνεχίσει να ενημερώνει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή τους πολίτες και τους συναρμοδίους φορείς για τις υγειονομικές αποφάσεις, ώστε να διασφαλίζεται έτσι η υγειονομική ασφάλεια της χώρας.


    Στην κορυφή