ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Ένα σημαντικό Επιστημονικό Συμπόσιο στον τομέα της Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010, από τις 9πμ έως τις 3μμ, στην Αίγλη του Ζαππείου. Ευρωπαίοι επιστήμονες παγκοσμίου κύρους θα αναπτύξουν θέματα παιδιατρικής γαστρεντερολογίας και επίκαιρα ζητήματα διατροφής του βρέφους και του παιδιού.

Ανάμεσα στα θέματα που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι η διατροφή του βρέφους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής και πώς αυτή επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξή του κατά τα επόμενα χρόνια αλλά και κατά την ενήλικό ζωή του. Τα διατροφικά ελλείμματα που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος διατροφής των νηπίων και οι συνέπειές τους. Τα νεότερα δεδομένα για την τεράστια αύξηση της αλλεργίας στα παιδιά που ζουν στις δυτικές χώρες καθώς και τις αιτίες που την προκαλούν και τους τρόπους πρόληψης. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης, μίας εξαιρετικά συχνής νόσου, η διάγνωση της οποίας διαφεύγει στο μεγαλύτερο ποσοστό των νοσούντων, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους κατά την ενήλικο ζωή, κ.ά.

Καίριας σημασίας για τους Έλληνες παιδιάτρους, αποτελούν τα θέματα σύγχρονης αντιμετώπισης συχνών προβλημάτων του πεπτικού στα παιδιά, όπως είναι το κοιλιακό άλγος που επαναλαμβάνεται, οι έμετοι που υποτροπιάζουν, η χρόνια δυσκοιλιότητα, αλλά και άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως είναι τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου -η συχνότητα των οποίων αυξάνει με την πάροδο των χρόνων στις δυτικές χώρες- η ηωσινοφική οισοφαγίτιδα -που είναι συχνά απώρεια αλλεργίας σε τροφές ή αεροαλλεργιογόνα- η διάγνωση της οποίας μπορεί να διαφεύγει για πολύ καιρό με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, κ.ά. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στο ρόλο των προβιοτικών στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση σειράς νοσημάτων που εκδηλώνονται στα βρέφη και στα παιδιά.

Η συμμετοχή στο συμπόσιο αυτό είναι ελεύθερη για όλους τους γιατρούς που θα θελήσουν να το παρακολουθήσουν, χωρίς να απαιτείται ειδική εγγραφή ή χρηματική συνδρομή.
Η εκδήλωση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση των εργασιών του 6ήμερου Summer School που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) για πρώτη φορά στη χώρα μας, από 4 έως 9 Σεπτεμβρίου 2010, στο ξενοδοχείο Aquamarina στο Μάτι Αττικής. Νέοι παιδογαστρεντερολόγοι και γιατροί που εξειδικεύονται στην παιδιατρική γαστρεντερολογία, προερχόμενοι από 23 χώρες του κόσμου, θα βρεθούν επί 6 συνεχείς ημέρες κοντά σε διεθνούς φήμης Ευρωπαίους επιστήμονες, με σκοπό την ενημέρωση για τις διεθνείς εξελίξεις στον ειδικό αυτό τομέα της παιδιατρικής, την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας και τη θεμελίωση διεθνών επιστημονικών συνεργασιών. Η συμμετοχή στο Summer School απαιτεί ειδική προεγγραφή και προέγκριση από το Gastroenterology Committee της ESPGHAN.

Υπεύθυνη για τη διοργάνωση των δύο παραπάνω επιστημονικών εκδηλώσεων στη χώρα μας είναι η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Hon. Prof. Dr. med., Παιδίατρος – Γαστρεντερολόγος, Αν. Διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και υπεύθυνη του ιατρείου Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας & Διατροφής.

Πληροφορίες για τη εκδήλωση στο τηλέφωνο 210 7726352.


    Στην κορυφή