ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 10 - 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012


Το Διαβητικό Χωριό είναι και πάλι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του! Ύστερα από την επιτυχία που σημείωσε η περσινή πρώτη διοργάνωσή του στο Πεδίο του Άρεως, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στα δρώμενά του, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) τολμά, μέσα σε συνθήκες ομολογουμένως αντίξοες, να δώσει συνέχεια στην πρωτοποριακή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ιδέα της και να χτίσει και πάλι ένα όμορφο σκηνικό μέσα στο οποίο το κοινό θα έχει τη δυνατότητα, όχι μόνο να γνωρίσει καλύτερα τη μάστιγα που λέγεται Διαβήτης, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί και βεβαίως να εκπαιδευτεί γύρω από θέματα που αφορούν την πρόληψη αλλά και τη σωστή διαχείρισή του.

Αγνοώντας λοιπόν τη φουρτούνα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των παρενεργειών που αυτή έχει φέρει στην ελληνική κοινωνία το Διαβητικό Χωριό θα συνεχίσει το ταξίδι του αράζοντας αυτή τη φορά στο φιλόξενο λιμάνι του Πειραιά. Η φετεινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Νοεμβρίου στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην Πλατεία Κοραή, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Περιφέρειας Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και Νήσων), του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά καθώς και των Ιατρικών Επιστημονικών Φορέων: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα και Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας.


Με οδηγό την περσινή επιτυχία

«Η ανταπόκριση του κόσμου στην περσινή πρώτη μας προσπάθεια ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Υπήρξε πραγματικά πολύ μεγάλη προσέλευση. Το χωριό μας επισκέφτηκαν περισσότερα από 10.000 άτομα παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια, συμμετείχε στα δρώμενα, έζησε ευχάριστες στιγμές και μέσα σ’ ένα ευχάριστο περιβάλλον αντάλλαξε απόψεις, κατέθεσε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του δείχνοντας ότι η πρωτοβουλία μας άξιζε τον κόπο» ανέφερε η Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ κ. Αθανασία Καρούνου κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου Πειραιά με αφορμή την εκδήλωση.

«Αυτό βεβαίως, συνέχισε η κ. Καρούνου, μάς γέμισε ευθύνες και ανέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχη των προσδοκιών για τη φετινή διοργάνωση η οποία άλλωστε σηματοδοτεί την απόφασή μας να μετατρέψουμε αυτή την προσπάθεια σε θεσμό που θα ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ευελπιστούμε μάλιστα το 2013 να επισκεφτούμε το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας Θεσσαλονίκη».



Γιορτάζουμε αλλά και διεκδικούμε


Προηγείται όμως το σήμερα και ο Πειραιάς. Φέτος, επιλέξαμε να έρθουμε κοντά στις γειτονιές του Πειραιά – για την επιλογή αυτή θα μιλήσει σε λίγο η κ. Γκόλφω Γεμιστού, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων- δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να συμμετέχουν στη γιορτή μας.

Μία γιορτή που και πάλι στο επίκεντρό της θα έχει τις θεματικές «γειτονιές» που θα στεγάζονται στις τέντες που θα στηθούν στην Πλατεία Κοραή την καθεμία από τις οποίες θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό, διαδραστικό περιεχόμενο αλλά και happenings, ενώ σε αίθουσες του ξενοδοχείου «ΘΕΟΞΕΝΙΑ», θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και ελεύθερη συζήτηση από ιατρούς και άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στη «γειτονιά» του ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης από νοσηλευτές, παρουσία εξειδικευμένων ιατρών.

Στη γειτονιά της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ θα γίνουν κατά τη διάρκεια του διημέρου screening tests στα πόδια και στα μάτια ατόμων με διαβήτη καθώς και ομάδες εκπαίδευσης όπου εκπαιδευτές – άτομα με ΣΔ, παρουσία εξειδικευμένων ιατρών θα συζητήσουν σημαντικά για την καθημερινή ζωή ενός διαβητικού ατόμου θέματα.

Στη γειτονιά της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ οι επισκέπτες θα μάθουν να μαγειρεύουν ακολουθώντας υγιεινές συνταγές, στη γειτονιά της ΑΘΛΗΣΗΣ θα μπορέσουν να δουν επίδειξη Maculele Capoeira, να παρακολουθήσουν με ποιο τρόπο ο χορός μπορεί να γίνει θεραπευτικό μέσο, να μυηθούν στην παραδοσιακή χορευτική έκφραση και να χορέψουν Ταγκό, χορούς latin και Ballroom.

Τέλος στη γειτονιά του ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις και δώρα για τους μικρούς επισκέπτες που θα έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν απολαμβάνοντας ένα face painting, κάνοντας μία βόλτα στον κόσμο του χορού με τραγούδια και παραμύθια και παίζοντας παραδοσιακά παιχνίδια με χειροτεχνία και θεατρικές προσεγγίσεις από την «Πολύμορφη» Kids.

Η κ. Καρούνου περιμένει, θέλει και επιδιώκει τη συμμετοχή των παιδιών. «Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή των παιδιών στη Γιορτή μας και δικαιολογημένα αφού το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Σακχαρώδη Διαβήτη μάς καλεί όλους να προστατέψουμε το μέλλον μας (Diabetes: protect our future) που δεν είναι άλλο από τα παιδιά μας. Επομένως η ενημέρωση των παιδιών είναι πρωταρχικής σημασίας εάν θέλουμε τα επόμενα χρόνια να φρενάρουμε το σημερινό ρυθμό αύξησης των περιστατικών σακχαρώδους διαβήτη.

«Βεβαίως, η χαρά που νοιώθουμε για το γεγονός ότι και φέτος μέσα σ’ αυτό το δύσκολο σκηνικό καταφέρνουμε να χτίσουμε και πάλι το Χωριό μας δίνοντας αυτές τις ανάσες αισιοδοξίας που έχουν ανάγκη τα άτομα με διαβήτη δε θα πρέπει να αποστρέψει τη ματιά μας από τα προβλήματα που υπάρχουν» επισημαίνει η κ. Καρούνου.

«Το τελευταίο διάστημα τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τα άτομα με διαβήτη και την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και έχουν δημιουργήσει απίστευτη ανασφάλεια στο χώρο του διαβήτη είναι:

· η συμμετοχή (10%), που επέβαλε με απόφασή του ο ΕΟΦ στην ινσουλίνη για τους ινσουλινοθεραπευόμενους (τύπου ΙΙ),

· η διαρκής απειλή «εμπάργκο» των φαρμακείων

· οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων και η υποβάθμιση των διαβητολογικών κέντρων

· η έλλειψη φαρμάκων και ινσουλινών στα φαρμακεία των Νοσοκομείων για τους άπορους πάσχοντες

· η επιδίωξη κατάργησης του προνοιακού επιδόματος στους άνεργους και έμμεσα ασφαλισμένους

· η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία στα αντιδιαβητικά δισκία για τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι πάσχοντες πληρώνουν εκτός από την συμμετοχή του 10% στα χάπια και την διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο φθηνότερο φάρμακο και εκείνο που έχει δώσει ο θεράπων ιατρός και που είναι κατάλληλο για την ρύθμιση του διαβήτη τους. Πρέπει να εξαιρεθούν οι χρόνια πάσχοντες από αυτήν την ρύθμιση.

· Η μη εφαρμογή από πολλούς γιατρούς του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά (ταινίες, βελόνες, σκαρφιστήρες), στα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.

· Η κατάργηση των συμβάσεων των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός το οποίο θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα σε όλους τους χρόνια πάσχοντες λόγω της υπολειτουργικότητας των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας.

Όλοι οι υπεύθυνοι για την πρόληψη και φροντίδα του Διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα».


Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία



Η κρίση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον αγώνα ζωής που δίνουν καθημερινά τα άτομα με διαβήτη. Το Διαβητικό Χωριό έρχεται λοιπόν να προσφέρει πέρα από ενημέρωση και μία μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη μέσα σ’ ένα ευχάριστο περιβάλλον γιορτής. Είναι αυτές οι πολύτιμες ανάσες αισιοδοξίας που χρειαζόμαστε.

Το ενδιαφέρον της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ για την ποιότητα ζωής των διαβητικών δε σταματά όμως εδώ. Όπως αποκάλυψε η κ. Καρούνου «μόλις ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την Μedi – Mark μία έρευνα αγοράς σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Η έρευνα αποτελεί την πρώτη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια αποτύπωσης και αξιολόγησης της παρούσας κατάστασης, ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού θέματος όπως ο διαβήτης».

Η έρευνα ήταν πανελλαδική και διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2012, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 255 άτομα, από τα οποία 250 ήταν με διαβήτη τύπου 2 και 55 με τύπου 1.

Οι στόχοι της έρευνας ήταν η αποτύπωση και η αξιολόγηση των προβλημάτων και των αναγκών των ατόμων με διαβήτη, ο προσδιορισμός της σχέσης τους με τον γιατρό, καθώς και ο βαθμός ικανοποίησης τους από την ενημέρωση και την εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με την διαχείριση του διαβήτη.

Συγκεκριμένα, οι τομείς που διερευνήθηκαν ήταν η ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη, ο γιατρός, οι σχέσεις του με τους ασθενείς και η επίδρασή των σχέσεων αυτών στην συμμόρφωση, η αυτοδιαχείριση του διαβήτη και πιο συγκεκριμένα οι γνώσεις και οι ανάγκες που δεν καλύπτονται.

Επίσης διερευνήθηκαν οι τομείς που αφορούν την αγωγή των ατόμων με διαβήτη, τα προβλήματα συνταγογράφησης, η διατροφή, ο αυτοέλεγχος και τέλος η αξιολόγηση του ρόλου και της συνεισφοράς των Συλλόγων στη διαχείριση του διαβήτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιασθούν σε ειδική ημερίδα, η οποία προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

300.000 αδιάγνωστα περιστατικά

Στη μεγάλη αξία της πραγματοποίησης τέτοιου είδους εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο Δρ. Α. Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Α' Παθολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν "Τζάνειο" - Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, επισημαίνοντας ότι ο διαβήτης είναι μία ύπουλη νόσος που απαιτεί συνεχή εγρήγορση για την έγκαιρη διάγνωσή της.

«Εκτός από το ένα εκατομμύριο άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας υπάρχει επιπλέον ένα 30%, δηλαδή άλλες 300.000 άνθρωποι που έχουν διαβήτη αλλά δεν το γνωρίζουν. Εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους που πιθανώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα να ενημερωθούν και ενδεχομένως να προχωρήσουν στη διάγνωσή του».

Η μεγαλύτερη προσφορά του Διαβητικού χωριού

Η έγκαιρη διάγνωση ωστόσο από μόνη της δεν καθορίζει την εξέλιξη της νόσου. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Μελιδώνης «ο διαβητικός λόγω της φύσης της ασθένειάς του απαιτεί μία πολυπαραγοντική προσέγγιση στις οδηγίες της ομάδας υγείας (γιατρός, νοσηλευτής, επισκέπτης υγείας, διαιτολόγος, ψυχολόγος, ποδοθεραπευτής). Αυτή η ομάδα υγείας, πλήρως στελεχωμένη λειτουργεί στο Διαβητολογικό Κέντρο Τζανείου, όπου παρακολουθούνται περισσότεροι από 25.000 ασθενείς. Μέσα από το πρόγραμμα εκδηλώσεων του διαβητικού χωριού το μήνυμα της αξίας που έχει αυτή η ολοκληρωμένη φροντίδα περνάει στο διαβητικό άτομο, κάτι που είναι πολύτιμο εξαιρετικά πολύτιμο τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για εμάς που βρισκόμαστε στο πλάϊ του. Γιατί ας μη γελιόμαστε. Ο ασθενής και ο βαθμός που ο ίδιος και οι γύρω του συνειδητοποιούν την ανάγκη συμμόρφωσης στις οδηγίες του γιατρού είναι τελικά εκείνο που θα καθορίζει την πορεία και την έκβαση της ασθένειας. Άλλωστε στις τελευταίες οδηγίες τους (Ιούνιος 2012), η Αμερικανική (ADA) αλλά και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαβήτη (EASD) αναφέρεται έντονα η ανάγκη γνώσης του ασθενούς και συμμετοχής του στις θεραπευτικές αποφάσεις με ενθάρρυνση μάλιστα για εμπλοκή και ολόκληρου του οικογενειακού περιβάλλοντος. Αυτό θεωρείται από το ADA και EASD ως βασικό στοιχείο υποβοήθησης της ρύθμισης του σακχάρου».


Πρωτοπόρος ο Πειραιάς

Από την πλευρά της η Γκόλφω Γεμιστού, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων αναφέρθηκε στις δημιουργικές ιδιαιτερότητες του Πειραιά που τον έκαναν ιδανική επιλογή για την φιλοξενία του “διαβητικού χωριού”.

«Οι άνθρωποι με διαβήτη του Πειραιά πρωτοπορούσαν ανέκαθεν και εξακολουθούν να πρωτοπορούν στις δράσεις για το διαβήτη. Στην πόλη μας ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος της Ελλάδας. Ο σύλλογος μας υπό την προεδρία και καθοδήγηση της Κατερίνας Κουλουρίδου αποτέλεσε τη “μαγιά” και το πρότυπο για την ίδρυση όλων των συλλόγων της Ομοσπονδίας μας για τον διαβήτη στην Ελλάδα. Από τον Πειραιά ξεκίνησε το έργο της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ που ένωσε τους συλλόγους αυτούς κάτω από την ομπρέλα της και σχημάτισε μια ενιαία ομοσπονδία.

Το περιοδικό της Ομοσπονδίας, η «Γλυκιά Ζωή» που απευθύνεται σε όλους όσους πάσχουν από διαβήτη έχει της ρίζες του στον Πειραιά, αφού αρχικά αποτελούσε το περιοδικό του συλλόγου μας. Τα τελευταία χρόνια σημαντικές δράσεις της Ομοσπονδίας όπως η εκπαίδευση, η συστηματική ενημέρωση, οι ευρύτεροι στόχοι για ποιότητα στη ζωή μας με το διαβήτη ξεκίνησαν στον Πειραιά και σήμερα απλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Ως Σύλλογος θέλουμε να είμαστε από τους πρώτους που θα φιλοξενήσουν και θα στεγάσουν μια δυναμική ιδέα όπως αυτή για το χωριό του διαβήτη, μια σημαντική εκδήλωση παροχής και ανταλλαγής εμπειριών για το Διαβήτη. Κι αν ο δήμαρχος μας προσέφερε το χρόνο και τη στήριξή του ώστε να γίνει πραγματικότητα το Χωριό μας, οι άνθρωποι με διαβήτη με τη συμμετοχή τους θα του δώσουν πνεύμα και ψυχή . Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να αναδείξουμε τον διαβήτη σε πρωταρχικό και σημαντικό θέμα της πόλης μας. Ταυτόχρονα, θα έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε τους ανθρώπους που μας έχουν βοηθήσει ουσιαστικά, συμμετέχοντας στις πάμπολλες δραστηριότητές μας. Η πόλη του Πειραιά αγκάλιασε την ιδέα και με τη στήριξη του Δημάρχου μας καταφέραμε να “χτίσουμε” το χωριό μας στη μεγαλύτερη και γνωστότερη πλατεία της φιλόξενης πόλης μας.


Ευνοϊκές οι συνθήκες

Γιατί πραγματικά ο Πειραιάς είναι μία πόλη φιλική στον άνθρωπο με ιδιαίτερο χρώμα, με μεγάλο ανοικτό μέτωπο δίπλα στη θάλασσα που επιτρέπει στον πολίτη να κάνει ήρεμος τη βόλτα του, να τρέξει, να κάνει ποδήλατο, γενικότερα να ασκηθεί. Και όλοι γνωρίζουμε το πόσο πολύ βοηθάει η άσκηση τον ανθρώπινο οργανισμό.

Είμαι σίγουρη για την επιτυχία που θα έχει το “Διαβητικό” Χωριό στον Πειραιά. Οι Πειραιώτες είναι ζωντανοί άνθρωποι και ενεργοί πολίτες. Τους αρέσει να συμμετέχουν στα δρώμενα της πόλης τους. Το έχουν αποδείξει συμμετέχοντας μαζικά σε όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου μας. Θα σας αναφέρω μόνο μερικές για να σας προϊδεάσω:

Πλήθος δραστηριοτήτων λαμβάνουν τόπο κάθε χρόνο στον Πειραιά και στα γύρω νησιά. Οργανώνουμε ημερίδες, εκδηλώσεις, καμπάνιες πρόληψης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας του Πειραιά, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, περιπάτους και εκδρομές. Όλα με στόχο τον διαβήτη!

Τέσσερα χρόνια τώρα οργανώνουμε (με μεγάλη συμμετοχή) στα γραφεία του συλλόγου μας, ομάδες εκπαίδευσης διαβήτη για τους ανθρώπους με διαβήτη.

Τα προηγούμενα χρόνια, με τη συνεργασία του Δήμου και την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου μας, επισκεφτήκαμε τα μεγάλα ΚΑΠΗ του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, όπου με εθελοντές γιατρούς πραγματοποιήσαμε προληπτικούς ελέγχους (βυθοσκοπήσεις, μετρήσεις γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κ.ά.), σε συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας, με τεράστια ανταπόκριση.

Τώρα που η οικονομική κρίση βαθαίνει, και χτυπά ιδιαίτερα εμάς τους χρόνια πάσχοντες, η προσφορά του Συλλόγου τυχαίνει τεράστιας απήχησης. Έτσι, αποφασίσαμε ότι το πρόγραμμα μας για τα ΚΑΠΗ θα πρέπει να συνεχιστεί και το 2013 και να καλύψει όλα τα ΚΑΠΗ και όλους τους ηλικιωμένους πολίτες του Πειραιά ασχέτως αν είναι μέλη μας η όχι.

Με προσπάθεια που πολλές φορές ξεπερνά τις δυνάμεις μας, βρεθήκαμε και επιδράσαμε θετικά σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Γίναμε «κόμβος», όπου συναντήθηκαν οι άνθρωποι με διαβήτη, η Πολιτεία, οι γιατροί και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Ο σκοπός μας που επιτεύχθηκε, είναι να παρέχονται σε όλους εμάς τους ανθρώπους με διαβήτη καλύτερες υπηρεσίες.

Προσωπικά εγώ, όλα τα μέλη του συλλόγου μας, αλλά και όλοι οι συμπολίτες μου, ανυπομονούμε να δούμε και να ζήσουμε ένα επιτυχημένο “Διαβητικό” Χωριό, που θα ζωντανέψει εφέτος στην πόλη μας, στον Πειραιά μας!

Προσκαλώ όλους τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη να επισκεφτούν το Χωριό μας για να περιηγηθούμε μαζί στις «Γειτονιές» του και να μοιραστούμε τις εμπειρίες εκείνες που θα μας επιτρέψουν μια καλύτερη ζωή για το διαβήτη.




    Στην κορυφή