ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ...ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ


Σύμφωνα με νέα έρευνα, η ασθένεια του διαβήτη μπορεί να διαγνωστεί και από τους οδοντίατρους. Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις μπορεί να αφήσουν τους οδοντιάτρους να ανακαλύψουν άτομα με μη διαγνωσμένο διαβήτη ή άτομα με προ-διαβήτη.

«Η περιοδοντική νόσος είναι μια πρώιμη επιπλοκή του διαβήτη, και περίπου το 70% των ενηλίκων στις ΗΠΑ επισκέπτεται τον οδοντίατρό του τουλάχιστον μία φορά το χρόνο,» είπε σε ένα δελτίο ειδήσεων στο πανεπιστήμιο ο Δρ Ira Lamster, πρύτανης της Οδοντιατρικής στο Columbia University της Νέας Υόρκης και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Πριν από την έρευνα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε στρατηγικές αναγνώρισης που σχετίζονται με ιατρικές ρυθμίσεις.Η στοματική υγειονομική περίθαλψη δεν έχει αξιολογηθεί στο παρελθόν, ούτε οι εισφορές των ευρημάτων από το στόμα όμως θα δοκιμαστούν μελλοντικά»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα προσέλαβε περίπου 600 άτομα που επισκέπτονται ένα οδοντιατρείο που είχαν ποτέ δεν έχουν ενημερωθεί είχαν διαβήτη ή προ-διαβήτη. Από αυτή την ομάδα, περίπου 530 ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για τη νόσο, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή παχυσαρκία. Οι ασθενείς στη συνέχεια έλαβαν μια περιοδοντική εξέταση και εξετάσεις αίματος για να αξιολογηθεί ο διαβήτης.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι ακριβώς ο αριθμός των δοντιών που λείπουν και το ποσοστό των περιοδοντικών θυλάκων μπορεί να είναι αποτελεσματικός στον εντοπισμό ανθρώπων με διαβήτη ή προ-διαβήτη.

Το 25% των αμερικάνων δεν γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη τύπου 2 , οπότε οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσε να είναι ένας σχετικά απλός τρόπος για τη διάγνωση της επιδημίας.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

    Στην κορυφή