ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ!


Η διατήρηση του ελέγχου στα προσωπικά δεδομένα που αναρτούν online, βρίσκεται ψηλά στη λίστα των δικαιωμάτων που επιθυμούν να απολαμβάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι όταν πλοηγούνται στο Διαδίκτυο! Γονείς και εκπαιδευτικοί συμφωνούν για τη μεγάλη σημασία του δικαιώματος αυτού όσο αφορά στη διαδικτυακή ασφάλεια.

Αντίστοιχα, 6 στους 10 ανήλικους, και 1 στους 2 εκπαιδευτικούς και γονείς επιλέγουν ως μείζον δικαίωμα τα παιδιά να μην παρενοχλούνται διαδικτυακά!

Από πλευράς υποχρεώσεων, ανήλικοι, εκπαιδευτικοί και γονείς θεωρούν ως βασικές υποχρεώσεις των παιδιών –και όχι μόνο– να κρατούν απόρρητους τους κωδικούς τους στο Διαδίκτυο, ακόμη και από τους καλύτερους τους φίλους, αλλά και να μην παρενοχλούν τα ίδια άλλους χρήστες του Διαδικτύου.[1]

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την κλειστή έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013 με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. [2]

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online αποτελούν τη θεματική του φετινού και πρώτου (δεκαετούς) επετειακού εορτασμού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), που θα εορταστεί την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, τελώντας υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου για την Ε.Ε. και Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes. H θεματική του φετινού εορτασμού είναι «Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ! (Connect with respect!)».

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης, INSAFE[3], με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ο εορτασμός διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και το Saferinternet.gr, εκπρόσωπο του Δικτύου INSAFE στη χώρα μας.

Περισσότερες από 210 εκδηλώσεις μέσω των Πρεσβευτών της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και του Saferinternet.gr ετοιμάζονται για την ημέρα εκείνη σε νηπιαγωγεία, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες, δήμους, πανεπιστήμια, και ιδιωτικούς φορείς, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό τη θεματική και το σύνθημα του εορτασμού.

Για τον επετειακό εορτασμό, το Saferinternet.gr διοργανώνει το επίσημο συνέδριο στην Ελλάδα για την ημέρα αυτή. Η συνεδριακή ημερίδα θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και υλοποιείται με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Στο συνέδριο θα μιλήσουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας online εξέχοντες ομιλητές από την Πολιτεία, τις Αρχές, Οργανισμούς για την ευημερία του παιδιού, καθώς και το e-επιχειρείν. Από το συνέδριο δεν θα λείπει το Πάνελ Νέων του Saferinternet.gr, για να παραθέσει τις απόψεις του, μέσα από τα μάτια των εφήβων!

Στο συνέδριο θα αναδειχτούν, επίσης, 176 αφίσες σχολείων από όλη την Ελλάδα αναφορικά με τη θεματική του εορτασμού.

[1] Από το Δελτίο Τύπου της 23/1/2012: Η προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο αναδεικνύεται ως το νούμερο ένα δικαίωμα των παιδιών σύμφωνα με τους ανήλικους, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενώ αντίστοιχα πρωταρχική υποχρέωση των ανηλίκων όταν πλοηγούνται στο Διαδίκτυο για όλους, είναι ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών (π.χ. φωτογραφίες) και η ανάρτηση τους μόνο με τη συγκατάθεση των άλλων.

[2] Στο online ερωτηματολόγιο ανταποκρίθηκαν 917 ανήλικοι, 831 εκπαιδευτικοί και 373 γονείς. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα 5 πιο σημαντικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, από δύο λίστες 10 επιλογών.

[3] Το INSAFE είναι το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτελείται από 30 κέντρα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.


    Στην κορυφή