ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΝΟΛΗ ΣΤΗ ΤΣΕΧΙΑ


Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

Στις 10/9/12 το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώθηκε για περιστατικά δηλητηρίασης από μεθανόλη, μετά από κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στην Τσεχία. Πηγές ενημέρωσης ήταν η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτή της Ε.Ε. (DG SANCO), καθώς και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγρήγορσης για θέματα που αφορούν στα τρόφιμα (σύστημα RASFF). Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά για 19 θανάτους και 36 άτομα που νοσηλεύτηκαν λόγω δηλητηρίασης από μεθανόλη οινοπνευματωδών ποτών. Κυρίως
αναφέρονται σε κατανάλωση βότκας και ρουμιού.

Τα περιστατικά σημειώθηκαν σε δύο περιοχές της Τσεχίας και ως εκ τούτου θεωρείται πως πρόκειται για εγχώρια κατανάλωση χύμα ποτών, τα οποία πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Από τη διερεύνηση δεν έχει ανευρεθεί ακόμη η πηγή παραγωγής. Αναφορικά με τα περιστατικά δηλητηρίασης από μεθανόλη στη Σλοβακία και στη Πολωνία (2 θάνατοι), πρόκειται για άτομα που είχαν επισκεφθεί συγκεκριμένες περιοχές στην Τσεχία, καθώς θεωρείται απίθανη η εξαγωγή των ποτών προς τις χώρες αυτές.

Οι αρμόδιες Αρχές στην Τσεχία απαγόρευσαν την πώληση οινοπνευματωδών ποτών με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα μεγαλύτερη από 20% στο τελικό προϊόν, ωστόσο η απαγόρευση δεν αφορά στις εξαγωγές αλκοολούχων ποτών σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, η Τσεχία, ως μέτρο ελέγχου της κατανάλωσης των παραποιημένων ποτών, ανακοίνωσε τις εμπορικές τους ονομασίες. Στη Σλοβακία συνεχίζεται η διερεύνηση των περιστατικών και οι εντατικοί έλεγχοι τροφίμων και ποτών, ενώ η Πολωνία απαγόρευσε την πώληση αλκοολούχων ποτών με περιεκτικότητα οινοπνεύματος άνω του 20% που προέρχονται από την Τσεχία.

Για την κατάσταση στην Τσεχία έχουν ενημερωθεί οι ακόλουθοι φορείς στη χώρα μας: ο ΕΦΕΤ, το Γενικό Χημείο του Κράτους και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και το ΕΚΕΠΥ. Επίσης, ενημερώθηκε από το Κ.ΕΠΙΧ- ΚΕΕΛΠΝΟ και το Κέντρο Δηλητηριάσεων για πιθανή αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών στη χώρα μας.


Πηγή: Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)


    Στην κορυφή