BHMATOΔΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ


Πρωτοποριακή αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου σε ασθενή με βηματοδότη! Στο Ιατρείο Πόνου της Κλινικής Αναισθησιολογίας & Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ αντιμετωπίστηκε επιτυχώς ο χρόνιος πόνος ασθενούς η οποία υπέφερε επί 18 χρόνια.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση ασθενούς με χρόνιο πόνο, η οποία υποφέρει, επίσης, από κολπική ταχυκαρδία και κολπικό ινιδισμό, ενώ έχει εμφυτευμένο καρδιακό βηματοδότη από το 1994. Η ασθενής, σύμφωνα με το ιστορικό της, εμφάνισε προβλήματα πόνου πριν από 18 χρόνια, κυρίως στις αρθρώσεις των ισχίων και της οσφυϊκής μοίρας, πιθανότατα εξαιτίας ανεπιθύμητων δράσεων φαρμάκων που της χορηγήθηκαν κατά τη νοσηλεία της στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση της καρδιακής της νόσου.

Έκτοτε, ο πόνος της ακολούθησε αυξητική πορεία, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τις καθημερινές δραστηριότητές της, καθώς και την εργασία της, και να καθηλωθεί στην κλίνη της. Οι συνεχείς φαρμακευτικές αγωγές που ακολούθησε, καθώς και άλλες συμπληρωματικές τεχνικές, επεμβατικές και μη, όπως επισκληρίδιες εγχύσεις, φυσιοθεραπεία, υδατοθεραπεία, βελονισμός και ομοιοπαθητική, δε βελτίωσαν την κατάστασή της.

Το 2004 η ασθενής προσήλθε στο Ιατρείο Πόνου του ΠΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, υπό την παρακολούθηση του Καθηγητή κ. Δημητρίου Βασιλάκου. Μετά από αποτυχία όλων των άλλων μεθόδων ως προς την ανακούφιση από τον πόνο, προτάθηκε από τον Καθηγητή η εφαρμογή νευροδιέγερσης νωτιαίου μυελού. Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε στην ασθενή τον Αύγουστο του 2010. Έκτοτε, η ασθενής ανέφερε σημαντική μείωση του πόνου και σε σύντομο χρονικό διάστημα επέστρεψε στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Η νευροδιέγερση νωτιαίου μυελού είναι μια τεχνική η οποία εφαρμόζεται παγκοσμίως πάνω από 40 χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς οι οποίοι δεν ανακουφίζονται από τον πόνο με φαρμακευτική αγωγή, ή/και εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω των φαρμάκων. Συνίσταται στην τοποθέτηση - εμφύτευση ενός ή περισσοτέρων ηλεκτροδίων σε κατάλληλο σημείο στη σπονδυλική στήλη με τοπική αναισθησία. Η τεχνική εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα κέντρα και στη χώρα μας, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε σε ασθενή με βηματοδότη, η ύπαρξη του οποίου θεωρείτο μέχρι πρότινος αντένδειξη για την εφαρμογή της. Αντίστοιχα περιστατικά αναφέρονται ελάχιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η νευροδιέγερση νωτιαίου μυελού εφαρμόζεται με επιτυχία, και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νευρολογικών Εταιριών, σε περιστατικά χρόνιου πόνου καλοήθους αιτιολογίας, όπως:
  • Εμμένων χρόνιος πόνος στη μέση ή/και στα πόδια.
  • Εμμένων χρόνιος πόνος στη μέση ή/και στα πόδια μετά από επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.
  • Ισχαιμικός πόνος.
  • Διαβητική νευροπάθεια.
  • Πόνος μέλους φάντασμα.

Σήμερα ο χρόνιος πόνος θεωρείται ασθένεια και όχι σύμπτωμα, και έτσι αντιμετωπίζεται στα Ιατρεία πόνου. Στο Ιατρείο Πόνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές αντιμετώπισής του, ώστε να βρεθεί η πλέον κατάλληλη για κάθε ασθενή.



    Στην κορυφή