Άσκηση και διατροφή σκοτώνουν...τη μελαγχολία!


Η άσκηση και η καλή διατροφή διώχνουν τη μελαγχολία του χειμώνα, όπως υποστηρίζουν Γερμανοί ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι και αποχαυνωμένοι, όταν έρχεται ο χειμώνας και το φως της ημέρας διαρκεί λιγότερο. Η ορμόνη μελανοτονίνη, η οποία παίζει ρόλο στη διαδικασία του ύπνου και παράγεται στη διάρκεια τη νύχτας και την ανάπαυσης, φαίνεται να είναι η «πέτρα» του σκανδάλου.

Η Κορίνα Ρούθεμαν του Γερμανικού Λυκείου Πρόληψης και Διαχείρισης Υγείας στο Σααρμπουκέν λέει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εκμεταλλεύεστε το φως της ημέρας, για να διατηρήστε σε καλή φυσική κατάσταση και σε εγρήγορση».

Και προσθέτει: «Κάντε μια βόλτα στον καθαρό αέρα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος(…)Η φυσική δραστηριότητα και το φως της ημέρας βοηθούν στην απελευθέρωση της ορμόνης σεροτονίνης, η οποία βοηθά ουσιαστικά στη βελτίωση της διάθεσης.Το καλύτερο είναι να πάρετε κάποιον μαζί σας ως θετική κοινωνική επαφή που μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της ευτυχίας σας»

«Υπάρχουν, επίσης, και κάποια μικρά διατροφικά κόλπα που βοηθούν. Τα λιπαρά οξέα Ω3 και το αμινοξύ τριπτοφάνη, που είναι ουσιαστικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ΚΝΣ (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος) συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης σας. Είναι πολλή καλή ιδέα να έχουμε μια καλή και ισορροπημένη διατροφή με φρέσκο ψάρι, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς», συνεχίζει η Ρουθεμάν.

«Ακόμη, προσέξτε τις σκέψεις σας γιατί η αρνητική στάση μπορεί να σας ρίξει σε ένα φαύλο κύκλο», καταλήγει.

«Ο χειμώνας μπορεί να επηρεάσει, επίσης, τα παιδιά και τους νέους. Η κακή διάθεση και η κακή απόδοση στο σχολείο είναι τα πρώτα συμπτώματα. Η έλλειψη συγκέντρωσης, η χαμηλή κινητικότητα και οι άτακτες ώρες ύπνου είναι επίσης μια άλλη σημαντική σειρά συμπτωμάτων», υποστηρίζει η Γερμανική Ένωση Ψυχιατρικής για τα Παιδιά και τους Νέους.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online    Στην κορυφή