Απειλή για τις γυναίκες οι ανεπιθύμητες κυήσεις


Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης, αξίζει να θυμηθούμε ότι η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη απειλεί κυρίως τις νέες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια κοπέλα που έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη έχει συνήθως χαμηλότερο μορφωτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, από αυτές που δεν είχαν παρόμοιο συμβάν, καθώς διακόπτουν την εκπαίδευση τους πρόωρα.

Είναι επίσης γνωστό από μελέτες ότι, κάθε νέος που παρακολουθεί έστω και λίγες μόνο ώρες τηλεόραση καθημερινά, δέχεται μέσα σε ένα έτος δεκάδες χιλιάδες σεξουαλικά μηνύματα.

Ο συνδυασμός των παραπάνω, με την αυξημένη σεξουαλικότητα και την απουσία σωστής πληροφόρησης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους του προβλήματος των ανεπιθύμητων κυήσεων. Αποτέλεσμα η αύξηση των εκτρώσεων ή/και του αριθμού των ανύπαντρων μητέρων. Η αντισύλληψη έχει ως στόχο να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις με όλες τις πιθανές δυσάρεστες συνέπειες.

Οι μέθοδοι αντισύλληψης χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες:

- τις φυσικές μεθόδους (διακεκομμένη συνουσία , υπολογισμός γονίμων ημερών κλπ) με φτωχά ποσοστά επιτυχίας,

- τις μεθόδους φραγμού, με κύριο εκπρόσωπο το προφυλακτικό αλλά και το σπείραμα, το κολπικό διάφραγμα το γυναικείο προφυλακτικό και τον κολπικό σπόγγο,

- τις ορμονικές μεθόδους, με κύριο εκπρόσωπο το αντισυλληπτικό χάπι αλλά και τα υποδόρια εμφυτεύματα, τον κολπικό δακτύλιο, τα ενέσιμα σκευάσματα και άλλα.

Οι πολλαπλές εναλλακτικές λύσεις σε κάθε κατηγορία, δίνουν στην κάθε γυναίκα ξεχωριστά, τη δυνατότητα να επιλέξει μαζί με το Γυναικολόγο, μετά από σωστή ενημέρωση, την καταλληλότερη μέθοδο που ταιριάζει στις ατομικές ανάγκες της και ικανοποιεί τις προσωπικές απαιτήσεις της.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων - Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director EURAPAG (European Association of Paediatric and Adolescent Gynaecology)
www.παιδογυναικολογος.gr


Διαβάστε περισσότερα


    Στην κορυφή