Απάντηση της Ε.Ε. σε ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τα φάρμακα- μαϊμούδες


Το θέμα της διακίνησης των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, γνωστά και ως φάρμακα-μαϊμούδες στο ευρύ κοινό, που ολοένα και αυξάνεται στην ευρωπαϊκή αγορά απειλώντας τη δημόσια υγεία και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των ασθενών στις θεραπευτικές αγωγές, έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Παράλληλα ζητούσε στοιχεία ειδικά για την Ελλάδα, καθώς και με ποιόν τρόπο η Επιτροπή προτίθεται να καταπολεμήσει την πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων μέσω του διαδικτύου.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για Θέματα Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, κ. Ντάλι, σε μια μακροσκελή απάντηση διανθισμένη με πλήθος παραπομπών σε απαντήσεις προηγούμενων Επιτρόπων τόνισε ότι: “Ενόψει των ανησυχητικών ενδείξεων που προέρχονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σχετικά με την αύξηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων (μόνο μέσα σε 2 μήνες το 2008 κατασχέθηκαν στην ΕΕ 34 εκατομμύρια παραποιημένα δισκία, αύξηση 380% σε σχέση με το 2005), η Επιτροπή προχώρησε σε ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης, η οποία κατέδειξε ότι τα εν λόγω φάρμακα έχουν καταστεί μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία κατά τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, η Επιτροπή καταγράφει μια ανησυχητική τάση για παραποίηση ζωτικών φαρμάκων (εκτός των lifestyle φαρμάκων παραποιούνται όλο και περισσότερο αντικαρκινικά φάρμακα, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για ψυχιατρικά νοσήματα). Υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία ότι, εκτός από το διαδίκτυο, οι παραποιητές στοχεύουν όλο και πιο συχνά στη νόμιμη αλυσίδα διανομής, συμπεριλαμβανομένων των εγκεκριμένων χονδρεμπόρων και φαρμακείων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση όσον αφορά την πρόληψη της εισόδου ψευδεπίγραφων φαρμάκων στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων. Η πρόταση επιβάλλει χαρακτηριστικά ασφάλειας για κάθε συσκευασία φαρμάκου που θα εγγυώνται την ταυτοποίηση, την εξακρίβωση της γνησιότητας και την ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Επίσης επιβάλλει ελέγχους στους χονδρέμπορους που προμηθεύουν φάρμακα και στους παρασκευαστές των δραστικών φαρμακευτικών ουσιών”.

Όσον αφορά τις πωλήσεις φαρμάκων μέσω διαδικτύου ανέφερε ότι: “Το διαδίκτυο χρησιμοποιείται καταχρηστικά για την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς άδεια κυκλοφορίας με αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα φάρμακα που αγοράζονται μέσω του διαδικτύου είναι πλαστά κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Οι διαδικτυακές πωλήσεις σε κάθε περίπτωση παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο αναφορικά με τις απαιτήσεις επισήμανσης, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τις τελωνειακές απαιτήσεις και τις εισαγωγές φαρμάκων. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να αποφασίζουν κατά πόσον επιτρέπουν την εξ αποστάσεως πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο κοινό μέσω του διαδικτύου. Πολλά κράτη μέλη έχουν επιλέξει να απαγορεύσουν ολοκληρωτικά την εν λόγω δραστηριότητα. Άλλα την επιτρέπουν υπό όρους. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν θεσπίσει ένα «σήμα εμπιστοσύνης» -λογότυπο για τη διάκριση μεταξύ νόμιμων και παράνομων φαρμακείων”.

Σε ερώτηση του Νίκου Χουντή εάν υπάρχουν στοιχεία για τις ποσότητες των ψευδεπίγραφων φαρμάκων που διακινούνται στην Ελλάδα, ο κ. Ντάλι απάντησε ότι “η Επιτροπή δεν διαθέτει ειδικά στατιστικά στοιχεία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα στην Ελλάδα. Μια έκθεση και μελέτη που συνέταξε η Επιτροπή το 2008 για τη διακίνηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων στην ΕΕ δεν περιλαμβάνει στοιχεία για την Ελλάδα για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα δεν παρέσχε κανένα στοιχείο”.


    Στην κορυφή