Ανώδυνο εμβόλιο με τσιρότο


Eνα μικροσκοπικό τσιρότο δοκιμάζεται για να αντικαταστήσει τις επώδυνες βελόνες και να προσφέρει αποτελεσματική προστασία από ασθένειες όπως η γρίπη. "Ο καθένας θα μπορεί να αυτo-εμβολιάζεται στο σπίτι του" λένε οι ερευνητές.

Ενα μικροσκοπικό τσιρότο είναι... έτοιμο να αντικαταστήσει τις επώδυνες βελόνες και να προσφέρει εξίσου αποτελεσματική προστασία του οργανισμού από ασθένειες, όπως η γρίπη, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Το τσιρότο φέρει εκατοντάδες μικροσκοπικές ακίδες, οι οποίες διαλύονται μέσα στο δέρμα. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως με τον τρόπο αυτό μπορεί να υπάρξει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα στους εμβολιασμούς απ' ό,τι με την κλασική ενέσιμη μορφή.
Σε ανακοίνωσή της στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι το τσιρότο μπορεί μια μέρα να επιτρέπει στους ανθρώπους να εμβολιάζονται μόνοι τους.

Κάθε τσιρότο απ' αυτά που έφτιαξαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ περιέχει 100 "μικροβελόνες" που έχουν μήκος μόλις 0,65 χιλιοστά. Εχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαπερνούν τις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος και να διαλύονται.


Προκειμένου να πραγματοποιήσουν δοκιμή της τεχνολογίας αυτής, οι ερευνητές γέμισαν τις μικροβελόνες με εμβόλιο κατά της γρίπης. Μια ομάδα ποντικιών έλαβε το αντιγριπικό εμβόλιο με τη χρήση της παραδοσιακής σύριγγας και μια άλλη ομάδα εμβολιάστηκε με το τσιρότο. Επίσης, τσιρότα δίχως όμως εμβόλιο χρησιμοποιήθηκαν σε μια τρίτη ομάδα ποντικιών.

Επειτα από τρεις μήνες η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως το τσιρότο έδειχνε να παρέχει περισσότερη ανοσοποιητική δράση στα ποντίκια απ' ό,τι ο κλασικός εμβολιασμός.
Εφόσον και οι περαιτέρω δοκιμές δείξουν πως είναι πράγματι αποτελεσματικό, το τσιρότο θα βάλει τέλος στην ανάγκη των ασθενών να πηγαίνουν στον γιατρό για να κάνουν το οποιοδήποτε εμβόλιο, αφού θα μπορούν πλέον να εμβολιάζονται μόνοι τους και ανώδυνα. Επίσης θα μπορέσει να απλοποιήσει τη διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών σε περιπτώσεις πανδημιών, σημειώνουν οι ερευνητές. "Οραματιζόμαστε να μπορούν οι άνθρωποι να παίρνουν το τσιρότο είτε μέσω ταχυδρομείου είτε απ' το φαρμακείο κι ύστερα να αυτοεμβολιάζονται στο σπίτι τους", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σον Σάλιβαν, επικεφαλής της έρευνας απ' το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Παρότι η έρευνα στάθηκε αποκλειστικά στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ελπίζεται πως η τεχνολογία αυτή θα μπορέσει να αποδειχθεί χρήσιμη και για άλλα εμβόλια.
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κόμπανς από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory δήλωσε πως οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους θα γίνουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πηγή ΤΟ ΕΘΝΟΣ




    Στην κορυφή