Αντισυλληπτικά χάπια


1.Τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια και πως ακριβώς δρουν;

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν κατά κάποιο τρόπο τις ορμόνες που παράγει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του κύκλου της. Ο οργανισμός θεωρεί έτσι ότι έχει αρκετή ποσότητα από τις ορμόνες αυτές και απενεργοποιεί τις ωοθήκες. Αυτές αδρανούν και δεν παράγουν ωάρια και έτσι είναι ουσιαστικά αδύνατον να συμβεί γονιμοποίηση ακόμα και με σεξουαλική επαφή χωρίς άλλη προφύλαξη.

2. Υπάρχουν άλλοι λόγοι (εκτός της αντισύλληψης) για τους οποίους χορηγούνται τα αντισυλληπτικά;

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Γυναικολόγου. Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά για την αντιμετώπιση του έντονου πόνου της περιόδου (δυσμηνόρροια), της έντονης αιμορραγίας και κύστεων ωοθήκης –όταν δηλαδή θέλουμε να αδρανοποιήσουμε τις ωοθήκες για να μην δημιουργούνται ωοθυλάκια και κατά συνέπεια κύστες. Επιπλέον έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της υποτροπής της ενδομητρίωσης μετά από επεμβατική λαπαροσκόπηση.

3. Ποια τα πλεονεκτήματα των αντισυλληπτικών και ποιες οι ανεπιθύμητες παρενέργειες(πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για αύξηση βάρους, θρομβώσεις, τριχοφυΐα, κατάθλιψη κτλ)

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι εύκολα στη χρήση τους. Ειδικά τα τελευταίας γενιάς συγχωρούν και λάθη καθώς μπορούν να λαμβάνονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ακόμα και αν ξεχαστεί ένα χάπι δεν μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους. Τα τελευταία μοντέρνα σκευάσματα βασίζονται σε διουρητικά φάρμακα και δεν προκαλούν κατακράτηση ύδατος άρα αύξηση βάρους. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένα χάπια που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της τριχοφυΐας και της ακμής σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Σχετικά με την κατάθλιψη, πρόκειται για παρενέργεια που αντιμετωπίζεται εύκολα με την αλλαγή του τύπου του αντισυλληπτικού χαπιού που χορηγούμε. Όσον αφορά τις θρομβώσεις, είναι σπάνια παρενέργεια (1στις 25.000 περιπτώσεις) που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς τη συνταγή ιατρού.

4. Υπάρχει συσχέτιση αντισυλληπτικών και καρκίνου? Είτε θετική (δηλαδή προστασίας) είτε αρνητική (αν δηλαδή ευθύνονται για την εκδήλωση του)

Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν ευθύνονται ευθέως για την εμφάνιση καρκίνου. Έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που κάνουν μακροχρόνια χρήση τους έχουν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με άλλες γυναίκες για εμφάνιση καρκίνου του στήθους. Ο κίνδυνος αυτός όμως μηδενίζεται με τη διακοπή της λήψης του χαπιού. Αντίθετα, με τη χρήση του χαπιού υπάρχει σημαντικά μειωμένος κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών.

5. Προκαλούν στειρότητα;

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η χρήση των αντισυλληπτικών δεν επηρεάζει τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Αντίθετα με ότι πίστευε ο κόσμος παλιότερα, έχει πλέον αποδειχθεί ότι για ένα σύντομο διάστημα μετά τη διακοπή της λήψης τους οι πιθανότητες σύλληψης είναι στατιστικά αυξημένες.

6. Είναι κατάλληλα για κορίτσια στην εφηβεία;

Ο καλύτερος τρόπος αντισύλληψης στην εφηβεία είναι η χρήση προφυλακτικού γιατί προστατεύει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Παρόλα αυτά μερικές φορές για λόγους περισσότερο θεραπευτικούς και όχι αντισυλληπτικούς είναι απαραίτητη η χορήγησή τους στην εφηβεία. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι έντονο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωση, δυσμηνόρροια και άλλοι.

7. Θα πρέπει να διακόπτεται η λήψη χαπιών μια φορά το χρόνο, για να ξεκουράζεται ο οργανισμός της γυναίκας;

Ο οργανισμός της γυναίκας δεν χρειάζεται «ξεκούραση» από τα αντισυλληπτικά. Μερικές φορές όμως οι γυναίκες για λόγους ψυχολογικούς επιλέγουν να επιβεβαιώνουν την σωστή ωοθηκική λειτουργία τους διακόπτοντας για λίγο το χάπι. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου συγκεκριμένα σκευάσματα μπορούν να επηρεάσουν λειτουργίες του ήπατος και για αυτό το λόγο τις ελέγχουμε με αιματολογικές εξετάσεις . Στις περιπτώσεις αυτές πράγματι μπορεί να συστήσουμε στην ασθενή να διακόψει για λίγο τη χρήση των χαπιών.

8. Εσείς ως ειδικός, συστήνεται τη χρήση τους ή όχι;

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ασφαλή όσο και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Δηλαδή πρέπει να χορηγούνται από ειδικευμένο γυναικολόγο μετά από λήψη ιστορικού, εξέταση και υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών. Αποτελούν ένα εξαιρετικό μέσο αντισύλληψης για γυναίκες που έχουν μόνιμη σχέση χωρίς κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νοσημάτων και δεν υπάρχει αντένδειξη στη χρήση τους. Ταυτόχρονα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για το γυναικολόγο στην αντιμετώπιση ποικίλλων γυναικολογικών προβλημάτων που προαναφέραμε. Κατά συνέπεια συστήνουμε τη χρήση τους καθημερινά σε δεκάδες γυναίκες αρκεί αυτή να είναι ασφαλής.

Χάρης Χηνιάδης
Μαιευτήρας-Χειρούργος Γυναικολόγος
Ειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και την Ενδοσκοπική Χειρουργική
τ. Επιμελητή Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart’s, London
www.hiniadis.com


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή