Αντιμετώπιση των εαρινών αλλεργιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Αφού ο Μάρτης επιβεβαίωσε τη λαϊκή ρήση, επιτέλους οι ηλιόλουστες, ανοιξιάτικες μέρες κάνουν δειλά την εμφάνισή τους. Τους προσεχείς μήνες φυτά και δέντρα θα ανθίσουν προσφέροντας το άρωμα από τα πολύχρωμα άνθη τους. Η απόλαυση όμως δεν είναι για όλους. Κάποιοι είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν αυτή την “αναγέννηση” μέσα από το παράθυρό τους, αφού η γύρη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αλλεργιογόνα, χωρίς να είναι το μοναδικό που μπορεί να προκαλέσει την λεγόμενη εαρινή αλλεργία.

Η λήψη κάποιου αλλεργιογόνου από το στόμα, από τη μύτη, ή διαδερμικά, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, τα δερματικά συμπτώματα των οποίων είναι συνήθως φαγούρα που συνοδεύεται συχνά από ερυθρότητα και σπανιότερα από πρήξιμο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, βρογχίτιδα ακόμα και άσθμα. Ο γενικός πληθυσμός μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα με διάφορα φάρμακα, όπως ειδικά αντιαλλεργικά αεροζόλ μύτης, αντισταμινικά δισκία, αλοιφές, κολλύρια, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η χρήση κορτιζόνης.

Πως μπορούν όμως να αντιμετωπίσουν οι έγκυες τις εαρινές αλλεργίες;

Όπως μας εξηγεί ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος κ. Ευάγγελος Γκικόντες, Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Διαγνωστική Έρευνα», οι εγκυμονούσες υφίστανται ορμονικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της προγεστερόνης, η οποία προκαλεί μεγαλύτερη ανάπτυξη μυκήτων. Οι μύκητες προδιαθέτουν τον οργανισμό σε αλλεργίες. Οπότε κατά τη διάρκεια της κύησης υπάρχει περίπτωση οι αλλεργίες να είναι περισσότερες ή εντονότερες, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που έχουν υπερανάπτυξη του μύκητα Κάντιτα Άλμπικανς.

Από την άλλη, ανασταλτικός παράγοντας είναι η πτώση του ανοσολογικού της γυναίκας προκειμένου να μην απορριφθεί το έμβρυο.
Οι έγκυες εμφανίζουν συχνά ρινίτιδες, που προκαλούνται από την αύξηση του κυκλοφορούντος όγκου αίματος στην περιοχή, λόγω της αύξησης των ορμονών. Οπότε, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να εκτιμήσει το είδος της ρινίτιδας, ούτως ώστε να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Γενικότερα, η λήψη σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των εποχικών αλλεργιών δεν ενδείκνυται κατά την περίοδο της κύησης. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν υπάρχει καμία χημική ουσία που να θεωρείται εντελώς ασφαλής. Ωστόσο, υπάρχουν φάρμακα που φαίνεται να μην έχουν επιπτώσεις ούτε στο έμβρυο, ούτε στην μητέρα, ο αριθμός των οποίων όμως είναι περιορισμένος και καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, αποφυγή δηλαδή του αλλεργιογόνου παράγοντα. Είναι σημαντικό λοιπόν η έγκυος που έχει ιστορικό αλλεργιών :

• Να μην παρευρίσκεται σε τοποθεσίες που υπάρχουν αλλεργιογόνα, καθώς μπορεί να εκτεθεί τόσο σε γύρη όσο και σε άλλους παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες (κάμπιες, έντομα).

• Να μην εκθέτει κανένα σημείο του σώματός της στο αλλεργιογόνο. Να καλύπτει το πρόσωπό της, να φορά γάντια ή να βάζει τα χέρια στη τσέπη.
Ιδιαίτερη δε προσοχή θα πρέπει να δίνει όταν έχει αεράκι γιατί ο αέρας σηκώνει τη γύρη, οπότε ο κίνδυνος αυξάνεται.

Εάν, τελικά μια έγκυος εμφανίσει συμπτώματα εαρινής αλλεργίας μπορεί με απλούς τρόπους να τα κατευνάσει, π.χ. να κάνει μπάνιο για να απομακρύνει τη γύρη, να πλύνει το σημείο του δέρματος με κρύο νερό ή/και ξύδι, ή να κάνει ρινική πλύση με φυσιολογικό ορό. Βέβαια, εάν τα συμπτώματα εμμένουν ή είναι έντονα θα πρέπει να ζητήσει τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εάν μια έγκυος παρουσιάσει εαρινή αλλεργία θα πρέπει να αποφεύγει και άλλα αλλεργιογόνα ακόμα κι αν δεν έχει παρουσιάσει ποτέ στο παρελθόν αλλεργία σ’ αυτά, όπως είναι τα γνωστά για την εκδήλωση αλλεργιών τρόφιμα (αυγά, φράουλες κ.ά.) διότι αυξάνεται ο κίνδυνος διασταυρούμενης αλλεργίας.

Συμπερασματικά, καλό είναι τα αλλεργικά άτομα να κάνουν τεστ για να διαπιστωθεί σε ποιο αλλεργιογόνο παρουσιάζουν συμπτώματα πριν ή μετά από την εγκυμοσύνη, να αποφεύγουν την έκθεση στο αλλεργιογόνο και, κατά το δυνατόν, τη λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους για κάθε έντονο ή επίμονο σύμπτωμα.

Τέλος, η ομοιοπαθητική επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη και ίσως είναι ο τρόπος για να απαλλαγούν οι αλλεργικοί από τα συμπτώματα.


Ευάγγελος Γκικόντες
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος,
Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Διαγνωστική Έρευνα»


    Στην κορυφή