Αντιμετώπιση παθήσεων του πνεύμονα χωρίς θωρακοτομή στη βρεφική και παιδική ηλικία Για πρώτη φορά στην Ελλάδα


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ θωρακοσκοπική λοβεκτομή πνεύμονα σε κορίτσι ηλικίας 17 μηνών.

Ήδη εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από ομάδα ιατρών των Ομίλου ΥΓΕΙΑ αποτελούμενη από τους κκ. Σπύρο Σπυράκο, Χειρουργό Παίδων, Κοσμά Ηλιάδη, Χειρουργό Θώρακος και Ελπίδα Λατούφη, αναισθησιολόγο.

Η επέμβαση διενεργήθηκε με την εφαρμογή των τεχνικών της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, δηλαδή χωρίς τη διενέργεια της θωρακοτομής. Η μικρή ασθενής έχει ομαλή μετεγχειρητική πορεία και αναμένεται να εξέλθει τις επόμενες ημέρες.

Η θωρακοσκοπική λοβεκτομή πνεύμονα εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση συγγενών και επίκτητων παθήσεων του πνεύμονα. Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συμπεριλαμβάνονται ο μικρότερος μετεγχερητικός πόνος, η μείωση του χρόνου νοσηλείας και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης, επιτυγχάνεται η αποφυγή μικρού βαθμού σκολίωσης που έχει παρατηρηθεί μετά από θωρακοτομή σε βρεφική ή παιδική ηλικία.

Η θωρακοσκοπική λοβεκτομή είναι ασφαλής επέμβαση όταν πραγματοποιείται από το ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό σε νοσοκομείο με την κατάλληλη υποδομή.

    Στην κορυφή