Αντηλιακά - Οδηγίες χρήσης


Τι φωτότυπο έχετε;

Το πόσο και αν κινδυνεύουμε από τον ήλιο μας το δείχνει ο φωτότυπός μας. Ο φωτότυπος καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών του κάθε ανθρώπου και υπάρχουν 6 φωτότυποι. Οι Έλληνες ανήκουμε στον τρίτο ή τον τέταρτο φωτότυπο, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μέτριο η μικρο κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα αντίστοιχα. Περισσότερο λοιπόν κινδυνεύουν να πάθουν ηλιακά εγκαύματα άνθρωποι και παιδιά με φωτότυπο 1 με κόκκινα μαλλιά οι οποίοι δεν μαυρίζουν καθόλου ή 2 στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν δέρμα που μαυρίζει ελάχιστα, ξανθά μαλλιά ενώ ανοιχτόχρωμα μάτια και συχνά φακίδες μπορεί να έχουν και οι δυο τύποι.

Τι ηλικία έχετε;

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από εμάς τους ενήλικους. Ο κίνδυνος αφορά περισσότερο τα ξανθά παιδάκια ενώ αντίθετα τα μελαχρινά είναι πιο ασφαλή όταν εκτίθενται στην ακτινοβολία του, όμως όλα τα παιδιά πρέπει να προσέχουν σε σχέση με τον ήλιο, άσχετα από το χρώμα του δέρματός τους. Τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο ηλιακό έγκαυμα από τον ενήλικα, αφού εκτίθενται στον ήλιο συνεχώς ολο το καλοκαίρι και το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα (2ου βαθμού) σε παιδιά κάτω των 15 ετών διπλασιάζει τον κίνδυνο να αναπτύξουν κακοήθες μελάνωμα στην ενήλικη ζωή τους.

Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες όσον αφορά στην έκθεση στον ήλιο, ειδικά όταν είμαστε ανοιχτόχρωμοι ή ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες, δηλαδή άτομα με ατομικό η οικογενειακό ιστορικό με κακοήθες μελάνωμα πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο – κυρίως τις επικίνδυνες ώρες (10:00 – 16:00) - και να χρησιμοποιούμε αντηλιακό τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα στα μέρη που εκτίθενται στον ήλιο ακόμη και όταν κινούμαστε στην πόλη ή είναι χειμώνας.

Επιλέγουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας ειδικά το καλοκαίρι .Πάνω από SPF25 θεωρείται ότι είναι total block.

Ο μεγαλύτερος δείκτης προστατεύει πχ 50 περισσότερη ώρα χωρίς να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ανανέωση.

Το αντηλιακό πρέπει να μπαίνει σε αρκετή ποσότητα, δηλαδή ένα σωληνάριο για το πρόσωπο να κρατήσει περίπου ένα μήνα, να το ανανεώνουμε συχνά, κάθε δύο ώρες αν ιδρώσουμε,κάθε φορά μετά το κολύμπι και κάθε 4-5 ώρες σε κανονικές συνθήκες

Τα μωρά μέχρι έξι μηνών δεν πρέπει να μένουν στον ήλιο καθόλου μεταξύ 10-17 χρειάζεται να φορούν πάντα ρούχα ,καπέλο ,να είναι κάτω από ομπρέλα αλλά δεν επιτρέπεται η χρήση αντηλιακού.

Τα παιδιά 6 μηνών μέχρι 2 χρονών πρέπει να φορούν καπέλο, φανελάκι, γυαλιά και αντηλιακό με φυσικά φίλτρα όταν εκτίθενται στον ήλιο τις σωστές ώρες πάντα, ενώ πάνω από 2 ετών τα αντηλιακά πρέπει να περιέχουν και χημικά φίλτρα για καλύτερη προστασία από την UVA ακτινοβολία.

Οι ενήλικες φοράμε καπέλο ,γυαλιά, αντιηλιακό μεικτό καθόμαστε στον ήλιο τις σωστές ώρες και συμπεριφερόμαστε πάντα σαν να μην φορούσαμε αντιηλιακό

Τι δέρμα έχετε;

Εκτός όμως από τον φωτότυπο και την ηλικία η επιλογή του σωστού αντηλιακού πρέπει να γίνει και από την ποιότητα του δέρματος έτσι στα λιπαρά δέρματα προτείνουμε λοσιόν η γελες στα ξηρά κρέμες και στα ευαίσθητα αλλεργικά δέρματα αντιηλιακές με φυσικά φίλτρα.

Τι πάθηση έχετε;

Χρησιμοποιούμε συχνότερα το αντιηλιακό όταν έχουμε εμφανίσει έρπη στα χείλη η πάσχουμε από συχνές υποτροπές αυτού.

Επίσης όταν υποφέρουμε από λεύκη, μία αυτοάνοση δερματοπάθεια, όπου για κάποιον άγνωστο λόγο ο ίδιος ο οργανισμός καταστρέφει ορισμένα μελανοκύτταρα και δεν παράγεται μελανίνη στα σημεία εκείνα του σώματος οπότε και το δέρμα ασπρίζει. Ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει επέκταση της νόσου.

Προστατεύουμε τις περιοχές που έχουν υποστεί λεύκη με ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί έγκαυμα.

Όταν έχουμε αλλεργία στον ήλιο

Η αλλεργία αυτή εκδηλώνεται με ερυθρότητα, κνησμό και ανάγλυφη ύφη στα σημεία του δέρματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Όταν έχουμε πανάδες, περιμένουμε παιδί η παίρνουμε αντισυλληπτικά

Ο ήλιος στις δυο τελευταίες περιπτώσεις μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση πανάδων, λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως ρετινοειδων ,κάποια αρώματα ή κρέμες είναι πιθανό να κάνουν το δέρμα μας πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ MD,PhD
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή