Άνδρες και πλαστική χειρουργική


Η πλαστική χειρουργική δεν είναι πλέον άγνωστη λέξη στην ανδρική ατζέντα. Μεγάλο μέρος της πελατείας του πλαστικού χειρουργού, περίπου 20-25% , είναι άνδρες. Το ενδιαφέρον των ανδρών έχει να κάνει τόσο με την αισθητική χειρουργική βελτίωση κάποιας δυσμορφίας , που πολλές φορές δημιουργεί και ψυχολογική επιβάρυνση, όσο και με την ανανέωση της εικόνας τους μέσω γρήγορων διαδικασιών γνωστές σαν θεραπείες ιατρείου. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η ωραία εμφάνιση θεωρείται και ως ένα επιπλέον προσόν για την επαγγελματική ανέλιξη.

Οι πιο συχνές αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις στον άνδρα είναι:


Μεταμόσχευση μαλλιών

Στηρίζεται στην μεταφορά τριχοθυλάκων από περιοχή πυκνής τριχοφυΐας στην φαλακρή περιοχή του ατόμου που έχει το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες μεθόδους που δεν αφήνουν σημάδια. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και πολλοί άνδρες καταφεύγουν σ ' αυτή τη λύση. Γίνεται με τοπική αναισθησία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Ρινοπλαστική

Η πιο συχνή αισθητική χειρουργική επέμβαση. Γνωστή σήμερα και σαν λειτουργική ρινοπλαστική δίνει λύσεις σε δυσμορφίες της μύτης ενώ ταυτόχρονα μπορεί να διορθώσει και λειτουργικά προβλήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με δυσκολία στην αναπνοή (σκολίωση διαφράγματος, υπετροφικές ρινικές κόγχες, παλαιές κακώσεις κτλ.). Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο παρουσία αναισθησιολόγου με μέθη ή γενική νάρκωση χωρίς να χρειάζεται παραμονή στην κλινική. Επιστροφή στην εργασία ανάλογα με το πρόβλημα μετά από 3-8 ημέρες.

Γυναικομαστία

Πρόκειται για δυσμορφία του ανδρικού στήθους που εμφανίζεται διογκωμένο και οφείλεται είτε σε συσσώρευση λίπους είτε σε υπετροφία του μαζικού αδένα είτε και στα δύο. Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία και σε μικρότερο βαθμό σε μεγαλύτερες ηλικίες προκαλώντας συχνά ψυχολογικά προβλήματα. Καλό είναι να γίνεται ορμονικός έλεγχος και ενδεχομένως κάποιο υπερηχογράφημα πριν προχωρήσουμε σε χειρουργική διόρθωση. Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του προβλήματος η αντιμετώπιση γίνεται είτε με λιποαναρρόφηση είτε με χειρουργική αφαίρεση- αποκατάσταση είτε με συνδυασμό και των δύο. Πρόκειται για χειρουργείο που γίνεται με μέθη ή με γενική νάρκωση κατά την κρίση του πλαστικού χειρουργού και δεν χρειάζεται παραμονή στην κλινική. Τα σημάδια συνήθως είναι ελάχιστα και δεν διακρίνονται σε ένα ανδρικό στήθος με τριχοφυΐα. Επιστροφή στην εργασία μετά από 1 εβδομάδα φορώντας ένα ειδικό ελαστικό γιλέκο για διάστημα 20-30 ημερών.

Λιποαναρρόφηση

Συνηθισμένη αισθητική χειρουργική επέμβαση και στους άνδρες. Είναι χειρουργείο ημέρας και γίνεται με μέθη ή γενική νάρκωση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Συνήθως πρόκειται για συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, στο στομάχι και στη μέση ( το γνωστό σωσίβιο). Σε πολλά ιατρικά συνέδρια αυτός ο λιπώδης ιστός σε μεγάλη συγκέντρωση ενοχοποιείται για καρδιολογικά προβλήματα. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται για την αφαίρεσή του είναι η παλμική δικτυωτή λιποαναρρόφηση η οποία πολλές φορές συνυπάρχει με την χρήση Laser. Πρόκειται για laser το οποίο με την βοήθεια φωτεινής οπτικής ίνας προκαλεί λιποδιάλυση ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και την χαλάρωση του δέρματος. Επιστροφή στην εργασία μετά 2-3 ημέρες φορώντας έναν ειδικό κορσέ ή ζώνη κοιλιάς ανάλογα με την περιοχή του σώματος που υπήρχε το πρόβλημα.

Ωτοπλαστική

Αισθητική χειρουργική επέμβαση που αντιμετωπίζει δυσμορφίες στα αυτιά όπως πεταχτά αυτιά, μεγάλα πτερύγια αυτιών, μεγάλος λοβός, απλασίες πτερυγίου κτλ. Γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο παρουσία αναισθησιολόγου με τοπική αναισθησία και μέθη. Είναι επέμβαση που συνιστάται να γίνεται στην αμέσως προσχολική ηλικία γιατί ήδη έχει σχηματιστεί η τελική εικόνα του πτερυγίου του αυτιού, προκειμένου να αποφεύγεται η ψυχολογική επιβάρυνση από τα πειράγματα των συνομηλίκων.

Από τις θεραπείες ιατρείου μπορούμε να αναφέρουμε:

- Αποτρίχωση πλάτης.

- Καθαρισμός προσώπου με μικροκρυστάλλους.

- Διόρθωση ουλών ακμής με την βοήθεια του laser και του χημικού ή μηχανικού peeling

- Επίσης πολύ διαδεδομένες και στους άνδρες είναι οι θεραπείες Botox που αντιμετωπίζουν χαλάρωση και ρυτίδες στο μέτωπο στο μεσόφρυο και στον έξω κανθό ( πόδι της χήνας) δίνοντας στο πρόσωπο ανανεωμένη και ξεκούραστη έκφραση.

- Για το γέμισμα των ρυτίδων γύρω από το στόμα ή για μεγάλες ρυτίδες στο μεσόφρυο καταφεύγουν στη λύση του υαλουρονικού οξέως.

- Άνδρες συνήθως μετά την ηλικία των 40 που συνεχίζουν να γυμνάζονται έντονα μπορεί να εμφανίσουν εικόνα λυποδυστροφίας στο πρόσωπο οπότε σ'αυτήν την περίπτωση καταφεύγουμε σε τεχνικές γεμίσματος των παρειών είτε με λίπος είτε με ενέσιμες θεραπείες πολυγαλακτικού οξέως (sculptra)

Πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό ότι και ο άνδρας έχει δικαίωμα στην ωραία εμφάνιση γιατί έτσι κερδίζει μάχες τόσο σε προσωπικό επίιπεδο όσο και στον κοινωνικό και επαγγελματικό του περίγυρο.


Θάνος Κοντογιάννης
Πλαστικός Χειρουργός
Συνεργάτης Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής Συμμορφία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή