Αφρική: Κάθε χρόνο γεννιούνται 400 χιλιάδες παιδιά με AIDS


Περίπου 400 χιλιάδες παιδάκια γεννιούνται κάθε χρόνο στην Αφρική μολυσμένα με τον ιό του AIDS, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UΝAΙDS, Μάικλ Σιντιμπέ.

Σε διεθνή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ανεξαρτησία 17 χωρών της Αφρικής ο Σιντιμπέ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που με ανησυχεί πιο πολύ για την Αφρική είναι ότι σήμερα συνεχίζουν να γεννώνται κάθε χρόνο 400 χιλιάδες παιδάκια μολυσμένα με AIDS».

Και συνέχισε: «Γνωρίζουμε ότι το ένα τρίτο αυτών των παιδιών θα πεθάνουν πριν από τα πρώτα τους γενέθλια, εάν δεν υποβληθούν τώρα αμέσως σε θεραπεία. Και το 50% των μωρών θα πεθάνουν πριν προφτάσουν να γιορτάσουν τα δεύτερα γενέθλιά τους ενώ όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπείες σε όλη τους τη ζωή».

«Παντού στον κόσμο η μετάδοση της ασθένειας από την μητέρα στο έμβρυο έχει πρακτικά εξαλειφθεί», επισήμανε ο Μάικλ Σιντιμπέ, που έκανε έκκληση για μια Αφρική «με μια νέα γενιά παιδιών χωρίς AIDS».

«Μπορούμε να δούμε να γεννιέται μια τέτοια γενιά, μπορούμε να αγωνιστούμε για την αρχή του τέλους της επιδημίας αποτρέποντας τη γέννηση παιδιών μολυσμένων. Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι να ενισχύσουμε όσο περισσότερο γίνεται τα υγειονομικά προγράμματα», τόνισε.

«Εδώ και έξι-επτά χρόνια λέγαμε ότι η ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει για την Αφρική, να όμως που η Μποτσουάνα έχει μειώσει κατά 50% τη νόσο, ενώ έχει φτάσει στο 97% μη μόλυνσης των εμβρύων από μητέρες με AIDS. Αυτό είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό. Όταν βλέπω αυτό που συμβαίνει στη Νότια Αφρική (1.500 μολύνσεις από AIDS την ημέρα) η οποία έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα για τον έλεγχο τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων πολιτών μέχρι το τέλος του 2011, καθώς και των μικρότερων του ενός έτους μωρών, τότε ναι, έχω ελπίδες. Και αυτές τις ελπίδες δεν πρέπει να τις χάσουμε», κατέληξε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS.


Πηγή Ζούγκλα


    Στην κορυφή