"ΑΣΠΙΔΑ" ΜΕ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ


Παντοδύναμα αντισώματα, που είναι ικανά να εξουδετερώσουν πολλούς τύπους της γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της νέας γρίπης αλλά και της γρίπης των πτηνών, έχουν αναπτύξει όσοι ασθενείς επέζησαν από τη νέα γρίπη.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη μελέτη των αντισωμάτων τους που έγινε από ομάδα του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Οπως αναφέρουν στη δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Medicine», τα άτομα που κατά την πανδημία είχαν μολυνθεί με τον ιό H1N1ανέπτυξαν μια ασυνήθιστη ανοσολογική αντίδραση δημιουργώντας αντισώματα που θα μπορούσαν να τους προστατεύσουν ακόμα και από το στέλεχος της θανατηφόρας ισπανικής γρίπης του 1918!

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Πάτρικ Γουίλσον, άρχισε να παράγει τα αντισώματα το 2009 από εννέα άτομα που είχαν μολυνθεί στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας H1N1 της νέας γρίπης, πριν παραχθεί το εμβόλιο για τον H1N1. Στόχος ήταν να βρεθεί τρόπος για την προστασία του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο του Εμορι και παρήγαγαν ογδόντα έξι αντισώματα που αντέδρασαν όταν ήρθαν σ’ επαφή με τον ιό Η1Ν1 και δοκιμάστηκαν με επιτυχία ενάντια σε διαφορετικά στελέχη γρίπης. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι οι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο για τη δημιουργία ενός «οικουμενικού» εμβολίου, που θα προστατεύει δηλαδή από πολλά στελέχη της γρίπης.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή