ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΣΕΞ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ


Χιλιάδες άντρες και γυναίκες που ξεπερνούν ένα έμφραγμα ανησυχούν αδίκως ότι το σεξ μπορεί να τους προκαλέσει και άλλο, με συνέπεια να δίνουν πρόωρα τέλος στην ερωτική τους ζωή, αναφέρει η «Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας» (AJC).

Ωστόσο, είναι μύθος ότι το σεξ προκαλεί έμφραγμα, αφού λιγότερο από το 1% όλων των εμφραγμάτων έχει συμβεί στη διάρκεια του σεξ.

Οι ερευνητές αποδίδουν το όλο θέμα στους γιατρούς, οι οποίοι δεν τους ενημερώνουν πότε μπορούν να ανακτήσουν με ασφάλεια την ερωτική τους ζωή, αποφεύγοντας να συζητήσουν για το σεξ μαζί τους.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου ρώτησαν σχετικώς 1.879 οι οποίοι είχαν πάθει έμφραγμα και είχαν νοσηλευθεί γι’ αυτό. Μόλις οι δύο στους πέντε άνδρες και η μία στις τέσσερις γυναίκες είχαν συζητήσει με τους γιατρούς τους για το θέμα του σεξ, έπειτα από το έμφραγμα.

Όσοι δεν το είχαν συζητήσει, είχαν έως 40% περισσότερες πιθανότητες να μην ανακτήσουν την ερωτική τους ζωή μετά το έμφραγμα.

«Οι γιατροί πρέπει να καταλάβουν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν για τους ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και να τους ενημερώνουν, ώστε να μην βασανίζονται επί ματαίω για τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου εάν επιστρέψουν στην σεξουαλική δραστηριότητα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Στέισι Τέσλερ Λίνταου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ιατρικής-Γηριατρικής στο πανεπιστήμιο.

«Ο καρδιολόγος που φροντίζει τον ασθενή εν όσω νοσηλεύεται είναι αυτός ο οποίος έχει την πληρέστερη εικόνα για την κατάστασή του και είναι αυτός που πρέπει, πριν από το εξιτήριο, να του δώσει τις σχετικές οδηγίες για την φυσική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του σεξ».

Η μελέτη έδειξε πως όσοι ασθενείς έλαβαν οδηγίες για την ανάκτηση της σεξουαλικής δραστηριότητας, είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να ξαναρχίσουν το σεξ μέσα σε ένα έτος από το έμφραγμά τους.

Αντιθέτως, οι άντρες που δεν έλαβαν τέτοιου είδους οδηγίες, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να ξαναρχίζουν το σεξ μέσα σε ένα χρόνο – και οι γυναίκες 40% λιγότερες.

Η δρ Λίνταου τονίζει ότι το σεξ είναι ασφαλές έπειτα από το έμφραγμα την ίδια περίπου εποχή που είναι ασφαλές να ανακτήσουν τις φυσιολογικές, φυσικές δραστηριότητες.

Σε γενικές γραμμές, εφ’ όσον ένας ασθενής ανεβαίνει άνετα (δίχως ενοχλήματα) έναν-δύο ορόφους με τα πόδια, είναι και ασφαλές να κάνει σεξ, σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε νωρίτερα εφέτος η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ). Ωστόσο, ο γιατρός του είναι ο μόνος που μπορεί να το καθορίσει με ασφάλεια.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ καταπονεί την καρδιά πολύ λιγότερο απ’ ό,τι νομίζουμε – και ειδικά έπειτα από ένα έμφραγμα, ο κίνδυνος θανάτου από νέο έμφραγμα στη διάρκεια του σεξ είναι πολύ κάτω από 1%.

Οι ισχύουσες οδηγίες λένε πως οι καρδιολογικοί ασθενείς σε σταθερή κατάσταση και δίχως επιπλοκές, μπορούν να ανακτήσουν την σεξουαλική δραστηριότητα με τον/την νυν σύντροφό τους μέσα σε μία εβδομάδα έως 10 ημέρες.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online

    Στην κορυφή