ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ ΚΑΙ ΜΩΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΡΕΥΝΑ


Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για επερχόμενη έξαρση της γρίπης, πολλές έγκυες αποφεύγουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, φοβούμενες μήπως κάνει κακό στο μωρό. Τον μύθο αυτό έρχεται να καταρρίψει νέα επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν κινδυνεύει το μωρό αλλά ενώ προστατεύεται σημαντικά, όπως και η μητέρα.

Ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίρι Χάμπεργκ του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Όσλο, διαπίστωσαν ότι ενώ υπήρχαν λίγοι θάνατοι εμβρύων σε εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες, οι θάνατοι των μωρών ήταν πολλοί περισσότεροι μεταξύ των εγκύων που είχαν κολλήσει τη γρίπη, επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Ο εμβολιασμός καθαυτός δεν σχετίζεται με αυξημένη εμβρυική θνησιμότητα και πιθανώς μείωσε τον κίνδυνο θανάτου λόγω γρίπης κατά την πανδημία του 2009», επισημαίνει η Χάμπεργκ, ενώ ο δρ Γιον Άμπραμσον του Βαπτιστικού Ιατρικού Κέντρου Γουέικ Φόρεστ της Β. Καρολίνα, προειδοποιεί ότι η γρίπη είναι ασυνήθιστα επικίνδυνη για τις εγκύους: «Το ποσοστό εισαγωγών σε νοσοκομείο είναι περίπου τετραπλάσιο μεταξύ των εγκύων σε σχέση με όσες είναι παρόμοιας ηλικίας αλλά όχι έγκυες»

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν 113.331 έγκυες γυναίκες και ανέλυσαν την πανδημία του 2009 από τον ιό Η1Ν1 της γρίπης και όπως διαπίστωσαν, ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε κατά 70% τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αρρωστήσει. Συγκεκριμένα στις 26.000 έγκυες εμβολιάστηκαν υπήρξαν 78 θάνατοι εμβρύων (3 στα χίλια περίπου), ενώ στις 87.000 μη εμβολιασμένες έγκυες, υπήρξαν 414 θάνατοι εμβρύων (5 στα χίλια).

Όπως προέκυψε από την μελέτη, ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε την πιθανότητα θανάτου του εμβρύου κατά 12% κατά μέσο όρο, ενώ οι μη εμβολιασμένες έγκυες αντιμετώπιζαν κατά 25% αυξημένο κίνδυνο θανάτου του παιδιού τους κατά την πανδημία.

«Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο ότι ο εμβολιασμός των εγκύων κατά της γρίπης αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου του εμβρύου. Όμως, η ίδια η μόλυνση (με τον ιό) συνιστά σημαντικό κίνδυνο, καθώς μεταξύ των εγκύων που διαγνώστηκαν κλινικά με γρίπη, ο κίνδυνος θανάτου του εμβρύου ήταν σχεδόν διπλάσιος», δήλωσαν οι Νορβηγοί επιστήμονες.

Πηγή iefimerida.gr


    Στην κορυφή