ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ


Από 3 Νοεμβρίου και για 15 μέρες θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι ιδιωτικές εταιρείες για την ανάληψη ελέγχου των προμηθειών του νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ).

Μετά από αυτό, πρόσθεσε, θα προωθηθεί για ψήφιση η σχετική νομοθετική ρύθμιση και θα διενεργηθεί ο διεθνής διαγωνισμός. Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αγορά θα ανταποκριθεί και πως θα υπάρξει ανάδοχος, όμως σε αντίθετη περίπτωση, θα επιλεγεί η δεύτερη καλύτερη λύση, δηλαδή η μετατροπή υπάρχουσας Α.Ε του δημοσίου σε εταιρεία πραγματοποίησης των προμηθειών. Η λύση αυτή όμως, σύμφωνα με τον κ.Λοβέρδο, θα εμπεριέχει γενικότερες κακοδαιμονίες του δημοσίου (αργοπορία, φόβος και φιλολογία για κατηγορίες περί διαφθοράς).

"Ήρθε η ώρα", είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο υπουργός, «ν’ αλλάξουμε τώρα και να εξορθολογίσουμε αυτή τη συναλλαγή, νοσοκομείων και προμηθευτών. Η σχετική διαρθρωτική αλλαγή πρέπει ν’ απαλλάξει τα νοσοκομεία, αλλά και τους προμηθευτές από τα σημερινά αδιέξοδα. Και πάνω απ’ όλα, δε θα πρέπει να ξαναεπιτρέψουμε στην Ελλάδα την απειλή στον ασθενή και στην οικογένειά του ότι θα υπάρξει ενδεχόμενο να μη βρει το φάρμακο, να μη βρει το ιατρικό υλικό που έχει ανάγκη για να ξεπεράσει ένα πρόβλημα υγείας που του έχει εμφανιστεί.» Απο την πλευρά του ο υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, επισήμανε μεταξύ άλλων πως οι κάτοικοι της χώρας μας πληρώνουν πολλά για την υγεία (9,7% του ΑΕΠ) και δεν απολαμβάνουν ανάλογες υπηρεσίες.

Επίσης μίλησε για φανερή αδυναμία συγκράτησης των τιμών στα υλικά και τα φάρμακα, λέγοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι να προμηθευόμαστε φτηνά υλικά αλλά να γίνεται έλεγχος στο πού καταλήγουν. Σήμερα δεν συλλέγονται στοιχεία για την έκβαση της νοσηλείας ούτε στον ιδιωτικό τομέα τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος, ενώ πρότεινε ως εναλλακτικό σύστημα προμηθειών και τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ



    Στην κορυφή