ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ DNA ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ


Μια μεγάλη διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε 28 γενετικούς παράγοντες στο DNA που σχετίζονται με την υψηλή πίεση του αίματος. Σχεδόν κάθε άνθρωπος διαθέτει έστω έναν από αυτούς τους παράγοντες.

Η ανακάλυψη, ρίχνει περισσότερο φως στις γενετικές αιτίες της υπέρτασης και αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέου τύπου αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές του διεθνούς κονσόρτσιουμ για τη μελέτη του γενετικού υποβάθρου της πίεσης, το οποίο περιλαμβάνει 346 επιστήμονες σε πάνω από 200 ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο, με συντονιστή τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης Κρίστοφερ Νιούτον-Τσεχ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 275.000 ανθρώπους σε 24 χώρες.

Μεταξύ των ερευνητών, ήταν η Ιωάννα Τζουλάκη, της μονάδας κλινικής και μοριακής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου.

Η υπέρταση (υψηλή πίεση του αίματος) εμφανίζει κληρονομικότητα, όμως ο εντοπισμός σχετικών γονιδίων μέχρι τώρα, είχε συναντήσει δυσκολίες. Τελικά, οι επιστήμονες βρήκαν 28 περιοχές του DNA (από τις οποίες οι 16 για πρώτη φορά συσχετίστηκαν με την πίεση) που εμπλέκονται τόσο στη διαστολική, όσο και στη συστολική πίεση. Κάθε μια γενετική περιοχή υπάρχει τουλάχιστον στο 5% του πληθυσμού, ενώ μερικές έως και στο 14%. Πάντως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής έχουν ανακαλύψει μόλις το 1% των γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με την πίεση.

Μια δεύτερη μελέτη από ερευνητές του ίδιου ερευνητικού κονσόρτσιουμ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", εντόπισε άλλες έξι γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την πίεση του αίματος. Μερικές από αυτές τις γονιδιακές παραλλαγές είχαν στο παρελθόν συσχετιστεί με άλλες παθήσεις.

Η ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την υπέρταση, συνδέονται επίσης, με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος.

Οι επιστήμονες, επίσης, ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα σημαντικό νέο βιοχημικό "μονοπάτι" που αφορά τον έλεγχο της πίεσης του αίματος και το οποίο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα φάρμακα κατά της υπέρτασης. Η νόσος, εκτός από τις γενετικές αιτίες, επιδεινώνεται από την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή