ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΑΝΟΪΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ


Οι άνοιες με συχνότερη τη νόσο Αλτσχάιμερ, αποτελούν μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται αλματωδώς. Σήμερα, υπάρχουν 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα, 7,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 115 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το 7% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% των ατόμων άνω των 85 ετών προσβάλλεται από άνοια. Στο μέλλον, το κόστος της φροντίδας των ατόμων της μεγάλης αυτής πληθυσμιακής ομάδας που πάσχουν από άνοια θα αυξηθεί δραματικά λόγω της αύξησης του προσδόκιμού επιβίωσης.

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer& Συναφών Διαταραχών Αθηνών λειτουργεί 4 Κέντρα Ημέρας για Ανοϊκούς Ασθενείς στo Παγκράτι (τηλ.2107013271), στην Πανόρμου (τηλ.210 6424228), στο Μαρούσι (τηλ.210 6180073) και στην Ηλιούπολη (τηλ. 2109706347). Το Κέντρο Ημέρας στο Παγκράτι, Μάρκου Μουσούρου 89 και Στίλπωνος 33, από 1 Νοεμβρίου θα παραμένει ανοικτό, προσφέροντας υπηρεσίες σε ασθενείς και φροντιστές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι συγγενείς, οι οικογενειακοί φροντιστές αποτελούν πληθυσμό με ιδιαίτερες ανάγκες και η ημερήσια λειτουργία των δομών συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση του φορτίου τους. Η προσφορά των υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας και τις απογευματινές ώρες καλύπτει ακόμη μεγαλύτερο μέρος των αναγκών εκείνων που δεν μπορούν αν εξυπηρετηθούν πρωινές ώρες.

Η απογευματινή λειτουργία του Κέντρου Ημέρας περιλαμβάνει Ιατρείο Μνήμης, Ιατρείο Ψυχιατρικής υποστήριξης φροντιστών, συνεδρίες μη φαρμακευτικών θεραπειών για τους ασθενείς, ψυχοεκπαίδευση φροντιστών, ομάδες γυμναστικής για φροντιστές και κάθε Τετάρτη απόγευμα Alzheimer Café.

Tο Alzheimer Café είναι σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους με άνοια, τους φροντιστές, τους φίλους, τους συγγενείς και τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την άνοια. Το Alzheimer Caféθα διεξάγεται από εκπαιδευμένους εθελοντές με την υποστήριξη Επαγγελματιών Υγείας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Το Alzheimer Café δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συνομιλούν τακτικά με άλλους ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα μνήμης, να ανταλλάσσουν εμπειρίες, να δίνουν και να παίρνουν συναισθηματική υποστήριξη. Οποιοσδήποτε προβληματίζεται σχετικά με τη μνήμη του ή τη μνήμη αγαπημένου προσώπου ή φίλου μπορεί να συμμετέχει. Θα υπάρχει υποστήριξη και παροχή πληροφοριών σε χαλαρό, φιλικό και χωρίς στίγμα περιβάλλον. Το Alzheimer Café είναι μια ευκαιρία να κάνουν οι φροντιστές ένα διάλειμμα από το τόσο δύσκολο έργο τους. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι!

Συγκεκριμένα, η απογευματινή λειτουργία του Κέντρου Ημέρας περιλαμβάνει:

- ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ (Δευτέρα & Παρασκευή, 4.00 μμ-7.30 μμ)

- ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ για ανθρώπους με προβλήματα μνήμης

(Δευτέρα & Τετάρτη, 4.30 μμ-7.00 μμ)



- ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ για ανθρώπους με ήπια προβλήματα μνήμης

(Τρίτη & Πέμπτη, 4.00 μμ-6.00 μμ)



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ



- ALZHEIMER CAFÉ (κάθε Τετάρτη, 5.00 μμ-7.00μμ)

- ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ για τους Φροντιστές

(Τρίτη & Πέμπτη, 6.30μμ-7.30μμ)

- ΙΑΤΡΕΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ

(κάθε Τρίτη, 4.00μμ-7.00μμ)

- ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ (κάθε Πέμπτη 6.00μμ- 8.00μμ)





Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στη Γραμματεία (τηλ. 210 7013271) εργάσιμες ημέρες

και ώρες 9.00 πμ – 8.00 μμ.




    Στην κορυφή