ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ


"Παρά την πρωτοφανή μαζικότητα των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα την Κυριακή 19/2 και σε κλίμα γενικευμένης αστυνομικής βίας και καταστολής, ψηφίστηκε η αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο κοινωνικής λεηλασίας. Η «πύρρειος» αυτή νίκη της κυβέρνησης Παπαδήμου προκάλεσε μια σημαντική ρωγμή στο μνημονιακό μπλοκ εξουσίας και έχει δρομολογήσει αποσυνθετικές διαδικασίες στο πολιτικό σύστημα της χώρας." Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβας ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας και προσθέτει:

"Απροκάλυπτος πλέον στόχος κυβέρνησης και τρόικας είναι η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η καθολική επικράτηση των ατομικών συμβάσεων, η διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων και η κατακόρυφη μείωση μισθών και συντάξεων τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα προκειμένου να «βαλκανοποιηθεί» το κόστος εργασίας και να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή η κερδοφορία, του ελληνικού καπιταλισμού.

Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη είναι η αποδοχή από τη δοτή ελληνική κυβέρνηση της απαίτησης των δανειστών να προχωρήσει σε νομική δέσμευση – και αργότερα σε συνταγματική πρόβλεψη – περί προτεραιότητας αποπληρωμής του χρέους έναντι των υπόλοιπων κοινωνικών αναγκών. Πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της τραπεζοκρατίας και της διεθνούς τοκογλυφίας! Αυτό συνιστά ωμή παραβίαση του Συντάγματος και βάναυση προσβολή του δημοκρατικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών να έχουν διαφορετικές πολιτικές επιλογές. Γι’ αυτό και ο ελληνικός λαός, που αυτή την περίοδο δέχεται τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών λαών, δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτή τη επαίσχυντη συμφωνία και θα συνεχίσει τον αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας στη χώρα.

Συνειδητοποιείται πλέον, και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, ότι το «πείραμα» που βρίσκεται σε εξέλιξη οδηγεί σε μια κοινωνία με εξαθλιωμένους εργαζόμενους χωρίς πραγματικές ελευθερίες και δικαιώματα, σε ένα υποτελές Κράτος χωρίς δημόσια αγαθά και κοινωνική προστασία, με νοσοκομεία και σχολεία υπό κατεδάφιση, με την Υγεία και την Παιδεία αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αντιμέτωπες με τον «κοινωνικό δαρβινισμό». Αυτό το πείραμα «κοινωνικής μετάλλαξης» μιας ευρωπαϊκής χώρας, σχεδιάζεται να γενικευθεί σε δεύτερο χρόνο σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό λοιπόν που προέχει σήμερα είναι να αρνηθούμε, ως εργαζόμενοι και ως πολίτες, τον εκβιασμό. Να αρνηθούμε τη νέα εξοντωτική «δόση σωτηρίας» που μας προτείνουν, να μη δεχθούμε καμιά ληστρική συμφωνία και καμιά δανειακή σύμβαση. Να απαιτήσουμε την αναστολή των πληρωμών για το χρέος και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χωρίς κοινωνικά επαχθείς όρους. Κανένα ευρώ για τόκους και χρεολύσια απόλυτη προτεραιότητα η επιβίωση του λαού, η κάλυψη των αυξημένων κοινωνικών αναγκών, η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και η αξιοπρέπεια των πολιτών αυτής της χώρας. Να διεκδικήσουμε, μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς, τη ριζική ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, της εργασιακής επισφάλειας και της διάλυσης των κοινωνικών κατακτήσεων που προωθεί το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της ΕΕ.

Η Υγεία στον «Προκρούστη» του νέου Μνημονίου

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν επανειλημμένα τεκμηριώσει ότι το μνημονιακό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα «ανθυγιεινό». Σε συνθήκες δραματικής αύξησης της ανεργίας και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας των νοικοκυριών, όπου κάτω από το όριο της φτώχειας ζει επίσημα το 28% των Ελλήνων ενώ σε περιβάλλον φτώχειας ζει το 48% του πληθυσμού (βλ. ετήσια έκθεση οικονομικών και κοινωνικών δεικτών 2011 της VPRC), η ανθρωπιστική κρίση είναι πλέον ορατή. Οι πολίτες της χώρας μας αισθάνονται τελείως «ανοχύρωτοι» όχι μόνο απέναντι στη φτώχεια αλλά και απέναντι στην αρρώστια. Το ΕΣΥ καταρρέει, όχι μόνο γιατί υπάρχουν δραματικές ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και υλικών, αλλά και επειδή εξαθλιώνονται καθημερινά (μισθολογικά και εργασιακά) αυτοί που το στηρίζουν χρόνια τώρα με το ζήλο και το φιλότιμο τους.

50 Νοσοκομεία οδηγούνται εντός του 2012 σε κλείσιμο δια της «συγχωνεύσεως» και τα υπόλοιπα θα «φυτοζωούν» με μοναδικό μέλημα την αύξηση των εσόδων τους και τη δραστική περικοπή του λειτουργικού κόστους. Είναι βεβαίως γνωστό από την εμπειρία της Μεγάλης Βρετανίας ότι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων δεν μείωσαν τα οικονομικά τους ελλείμματα, ούτε βελτίωσαν την απόδοση τους. Τη μνημονιακή κυβέρνηση όμως ενδιαφέρει μόνο το πώς θα «ξεφορτωθεί» το «βαρίδι» της δημόσιας περίθαλψης και το πώς θα ιδιωτικοποιήσει περισσότερο το ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη έχει μεταβληθεί σ΄ ένα καθημερινό μαρτύριο για τους ασφαλισμένους ακόμα και για το στοιχειώδες, την εξασφάλιση δηλαδή των απαραίτητων φαρμάκων και των αναγκαίων εργαστηριακών εξετάσεων. Ο ΕΟΠΥΥ έχει μετατραπεί σε ένα μηχανισμό οικονομικής αφαίμαξης των ασφαλισμένων και πριμοδότησης των «εθνικών εργολάβων» της Υγείας.

Η ψυχική Υγεία, τη στιγμή της εκτίναξης της ψυχικής νοσηρότητας στα ύψη, εγκαταλείπεται πλήρως, τα κονδύλια περικόπτονται σχεδόν κατά 50%, συρρικνώνονται υπηρεσίες, απολύονται εργαζόμενοι στις ψυχικές δομές και οι άποροι ψυχικά ασθενείς οδηγούνται στον «κοινωνικό Καιάδα». Το «Αιγινήτειο» ανακοίνωσε επίσημα ότι θα σταματήσει να δέχεται άπορους ασθενείς στην εφημερία! Η 15θήμερη κατάληψη του Υπουργείου Υγείας από τους εργαζόμενους στην Ψυχική Υγεία αποτέλεσε αφορμή παν-υγειονομικού συντονισμού και έδειξε ότι κανένας κλάδος δεν μπορεί μόνος του να αντισταθεί στη λαίλαπα των μέτρων και ότι επιβάλλεται η συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου υπεράσπισης του καθολικού δικαιώματος σε δωρεάν δημόσια περίθαλψη ποιότητας.

Σήμερα είναι πλέον φανερό ότι η ανατροπή αυτής της άθλιας κυβέρνησης που κάνει «πλιάτσικο» στα εισοδήματα, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για να στηριχθεί η Δημόσια Περίθαλψη και το Κοινωνικό Κράτος.

Χρέος των νοσοκομειακών γιατρών είναι να μην επιτρέψουν να πληρώσουν τη διάλυση του ΕΣΥ οι ασθενείς και οι κοινωνικά αδύναμοι. Οφείλουν, πέρα από επιστημονική δεοντολογία και ηθική ακεραιότητα κατά την άσκηση του ιατρικού έργου, να υπερασπίζονται με σθένος την ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όλων των ασθενών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Πάνω απ’ όλα όμως οφείλουν να συστρατευτούν στον αγώνα του λαού μας για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας που εδραιώνεται στην κοινωνία και στη χώρα.

Οι επιπτώσεις της εφαρμογής της νέας ληστρικής Μνημονιακής Σύμβασης στο χώρο της υγείας είναι ισοπεδωτικές:

* Νέα μείωση 50.000.000 ευρώ στη δαπάνη για εφημερίες και ακόμη πιο ανασφαλή προγράμματα εφημέρευσης
* Προώθηση του σχεδίου συγχωνεύσεων άνω των 50 Νοσοκομείων με τελική κατάληξη το κλείσιμό τους
* Μηδενισμός των προσλήψεων και αντικαταστάσεων των συνταξιοδοτούμενων γιατρών ΕΣΥ, νοσηλευτικού και εργαστηριακού προσωπικού
* Περαιτέρω υπονόμευση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και πιο μεγάλα εμπόδια στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
* Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη φαρμακευτική περίθαλψη σε βάρος της υγείας και της άδειας τσέπης των ασθενών
* Νέα Προκρούστια περικοπή του μισθού των γιατρών του ΕΣΥ
* Επιβάρυνση του παρόντος και του μέλλοντος των νέων γιατρών
* Πιο κραυγαλέες ελλείψεις υγειονομικού υλικού στα Νοσοκομεία
* Επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, διάλυση του ΕΣΥ


Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:

1.- Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διορισμοί γιατρών των οποίων έχουν περατωθεί οι κρίσεις και εκκρεμεί απόφαση διορισμού και δημοσίευσή της σε ΦΕΚ

2.-Να ανακληθεί εξ ολοκλήρου το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ με το οποίο απαγορεύεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στους ειδικευόμενους για λόγους οικονομίας!

3.- Να διευθετηθούν τα δάνεια των γιατρών ΕΣΥ σε τράπεζες



Η ΟΕΝΓΕ:

1. Θα δώσει μάχη ώστε κανένα Νοσοκομείο από τα 50 συγχωνευόμενα Νοσοκομεία να μην οδηγηθεί σε αποδυνάμωση και κλείσιμο. Για το σκοπό αυτό θα κινητοποιήσει τις κοινωνίες σε εξέγερση και δημιουργία Μετώπου για την προάσπιση των Νοσοκομείων, πράγμα που έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας και σύντομα θα κλιμακωθεί. Επιπλέον θα αναδείξει την βαρύνουσα σημασία της νησιωτικότητας και των επιπτώσεων που προκύπτουν από την αποδυνάμωση Νοσοκομείων της νησιωτικής χώρας.
2. Ανάλογη μάχη θα δώσουμε, ώστε κανένα δημόσιο Νοσοκομείο να μην περάσει στους ιδιώτες. Η εμπειρία από την περίπτωση του «Ερυθρού» υπήρξε στην προκειμένη περίπτωση ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης.
3. Καλεί τις Ενώσεις να δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες μαχητικού συντονισμού με τους Κοινωνικούς Φορείς, την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού και αναγκαίων φαρμάκων, να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις, να αναβαθμιστεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να υπάρχουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών, να είναι δωρεάν, ποιοτικές και αποτελεσματικές οι υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στους πολίτες.
4. Οργανώνει Συνέντευξη Τύπου για την ανάλυση των επικίνδυνων κοινωνικών επιπτώσεων από τον Εφαρμοστικό Νόμο στην Υγεία της νέας Μνημονιακής Σύμβασης, την οποία οι γιατροί θα προσπαθήσουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα να ακυρώσουν στην πράξη.
5. Ενισχύει κάθε πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης
6. Συνεργάζεται με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και τις άλλες Ομοσπονδίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για τη συγκρότηση του Κοινωνικού Μετώπου Ανατροπής της νεοφιλελεύθερης, κεφαλαιοκρατικής και μνημονιακής πολιτικής λεηλασίας του λαού και της χώρας.
7. Θα οργανώσει δυναμική κινητοποίηση για να αποτραπεί ο νέος ακρωτηριασμός των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών μέσω της περικοπής του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου, η ανακοίνωση της οποίας επίκειται σύντομα.


Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θα συγκληθεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου στις 12.30μμ προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην υγεία και να καθορίσει τη στάση των Νοσοκομειακών γιατρών. Στη συνεδρίαση καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι Πρόεδροι ή εκπρόσωποι των Ενώσεων Γιατρών, προκειμένου να μεταφέρουν απόψεις και ενημέρωση από την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας.


Τέλος, η Εκτελεστική Γραμματεία προχώρησε σε ολοκλήρωση της σύνθεσης του προεδρείου, το οποίο πλέον έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βαρνάβας Δημήτρης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θεοδωρόπουλος Βασίλης
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παντελής Θανάσης
ΤΑΜΙΑΣ: Παπαδόπουλος Σάκης
ΜΕΛΗ: Κοσμοπούλου Όλγα, Κλωνιζάκης Μάρκος, Μπουντούρογλου Νίκος, Τσούκαλος Στάθης, Λαοπόδης Βασίλης


Η θέση της ΟΕΝΓΕ για το φάρμακο


Η ιατρική συνταγογράφηση οφείλει να γίνεται αποκλειστικά με όρους επιστημονικής και κοινωνικής ευθύνης και πάντοτε προς το συμφέρον του ασθενούς. Κάθε άλλο κριτήριο είναι απορριπτέο.

Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αυτός που αποφασίζει για το φαρμακευτικό σκεύασμα δεν είναι ούτε ο γιατρός ούτε ο φαρμακοποιός, αλλά το κράτος με λογιστικά εξωεπιστημονικά κριτήρια.

Το μεγάλο ζήτημα με τη δραστική ουσία είναι ποιός είναι υπεύθυνος για την φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς. Θεωρούμε πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σχέση γιατρού-ασθενούς και η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής θεραπευτικής λειτουργίας. Ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που έχει την ευθύνη και οφείλει να ελέγχει την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες ενός φαρμακευτικού σκευάσματος και είναι αδύνατον ο θεράπων ιατρός να μη γνωρίζει ποιο ακριβώς σκεύασμα λαμβάνει ο ασθενής του και αδιανόητο κάποιος άλλος ν΄ αλλάζει το σκεύασμα σε κάθε επίσκεψη του ασθενούς στο φαρμακείο.

Οι αντιδεοντολογικές πρακτικές συναδέλφων και η διαπλοκή του ιατρικού σώματος με τις φαρμακευτικές εταιρίες έχουν πλήξει σοβαρά την εικόνα του ιατρικού σώματος και είναι απολύτως καταδικαστέες. Η ΟΕΝΓΕ υπερασπίζεται σθεναρά το δικαίωμα των λειτουργών της υγείας να ζουν με αξιοπρέπεια μόνο από τις νόμιμες αμοιβές τους, ταυτόχρονα όμως δεν αποδέχεται την τεχνητή διόγκωση των υπαρκτών φαινομένων και την υποκριτική επίκληση τους απ΄ αυτούς που με τις πράξεις και παραλείψεις τους ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.


Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:

1.- Την αντικατάσταση του σημερινού ανυπόληπτου ΕΟΦ από έναν φορέα που θα πραγματοποιεί πλήρη έλεγχο στα φαρμακευτικά σκευάσματα σε όλο το φάσμα κλινικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων και δεν θα περιορίζεται απλά στο γραφειοκρατικό επίπεδο ελέγχου φακέλου που υποβάλλει η φαρμακευτική εταιρεία ή ο εισαγωγέας.

2.- Τη δημιουργία Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας και Εθνικής Φαρμακαποθήκης οι οποίες προοπτικά θα καλύψουν τις ανάγκες της χώρας με αξιόπιστα σκευάσματα στα βασικά και ευρείας χρήσης φάρμακα, τα οποία θα προσφέρουν σε χαμηλές τιμές. "





    Στην κορυφή