ΑΠΟ ΑΓΧΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ


Ανατρεπτικά είναι τα αποτελέσματα νέας ιταλικής έρευνας σχετικά με τη δυσανεξία στη λακτόζη, αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αιτία της διαταραχής μπορεί να μην είναι οργανική, αλλά ψυχική.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, ακόμα κι αν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα δυσανεξίας μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι πιθανόν αυτά να οφείλονται απλώς σε στρες, άγχος ή κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, ο δρ Γκουίντο Μπαζίλικο, επικεφαλής της ιταλικής έρευνας, εξέτασε εκατό εθελοντές που υπέφεραν από στομαχόπονο, μετεωρισμό και διάρροια, και πίστευαν ότι έπασχαν από δυσανεξία στη λακτόζη για να διαπιστώσει αν πράγματι αντιμετώπιζαν πρόβλημα στη διάσπαση του σακχάρου του γάλακτος και στην απορρόφησή του.

Επιπλέον τους υπέβαλε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική και σωματική υγεία τους, για να συμπεράνει τελικά ότι πολλοί από αυτούς ταλαιπωρούνταν από τα παραπάνω συμπτώματα εξαιτίας ψυχικών διαταραχών και όχι λόγω αντίδρασης του πεπτικού τους συστήματος στη λακτόζη.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη ιδιαίτερης σημασίας, αφού πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη κόβουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους.

Η ιταλική ανακάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει παλιότερη βρετανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία εννιά στους δέκα Βρετανούς που πίστευαν ότι υπέφεραν από τροφική αλλεργία ή δυσανεξία στην πραγματικότητα ήταν απόλυτα υγιείς.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή