ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Σε απεργία διάρκειας προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνα και του Πειραιά, ενώ σήμερα θα παραμείνουν για τρίτη νύχτα στο υπό κατάληψη υπουργείο Υγείας. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος προκήρυξε τριήμερη απεργία για Τρίτη, Τέταρτη, Πέμπτη, ενώ για απεργίες διαρκείας ετοιμάζονται και οι γιατροί του ΙΚΑ. Σήμερα και αύριο απεργούν και οι γιατροί-μελή του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ όπως ανακοίνωσε χθες: "έχει έγκαιρα εκφράσει την αναλυτική του εκτίμηση για το απαράδεκτο και αντιλαϊκό «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» του κ. Λοβέρδου:

Καταργεί κάθε έννοια δωρεάν και δημόσιας περίθαλψης.
Παραδίδει το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Διαλύει κάθε έννοια δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους ασφαλισμένους.
Κατοχυρώνει ισοβίως τα σκανδαλώδη προνόμια του μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου στα νοσοκομεία.
Περιλαμβάνει, από την μια, μια σειρά φωτογραφικών διατάξεων που βολεύουν «ημέτερους», και από την άλλη, μια σειρά διατάξεων που επιδεινώνουν δραματικά τα προβλήματα τμημάτων γιατρών, όπως π.χ. δραματική αύξηση αναμονής σε ορισμένες ειδικότητες.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί παραμένουν αμετακίνητοι στη διεκδίκηση δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιας, σύγχρονης και καθολικής νοσοκομειακής περίθαλψης.

Καταγγέλλουν τις δραματικές περικοπές προϋπολογισμών των νοσοκομείων, που τα απειλούν με άμεση αναστολή της λειτουργίας τους.

Καταγγέλλουν τη δραματική υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Καταγγέλλουν την αναστολή προσλήψεων νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού, ακόμα και σε θέσεις που έχουν ήδη κριθεί και έχουν εκδοθεί αποφάσεις διορισμού!

Καταγγέλλουν την απαράδεκτη τακτική να «χαρατσώνονται» από την τσέπη τους οι ασθενείς στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία.

Μέσα σε όλα αυτά, οι «πονηρές» διατάξεις του νομοσχεδίου που κατοχυρώνουν εσαεί τα σκανδαλώδη προνόμια του μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου στο ΕΣΥ:

Διαιωνίζουν τη μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς και παραοικονομίας που υπάρχει στα νοσοκομεία.
Καταργούν οριστικά και τα τελευταία θεσμικά υπολείμματα από τη Συλλογική Σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών και το Ν. 3754/2009.

Ενώ η κοινωνία έχει ανάγκη στα δημόσια νοσοκομεία από περισσότερες κλίνες νοσηλείας, περισσότερους νοσηλευτές, πολύ περισσότερους γιατρούς, η κυβέρνηση και η τρόικα θέλουν λιγότερα κρεβάτια, λιγότερους νοσηλευτές, λιγότερους μάχιμους γιατρούς και ισχυρότερους μεγαλοδιευθυντές και μεγαλοκαθηγητές.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, δηλώνουν ότι δεν δεσμεύονται για εφημεριακή υπερεργασία πέρα των ορίων που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Στην αλαζονική συμπεριφορά του κ. Λοβέρδου και στην προσπάθεια που αναιτιολόγητα κάνει για να ξοφλήσει γραμμάτια στην παρέα, του που τον βοήθησε στη συγγραφή του νομοσχεδίου που απορρίπτεται από όλους του κλάδους των γιατρών, του απαντάμε:

Συμμετέχουμε ολόψυχα στον αγώνα με κέντρο το κατειλημμένο υπουργείο Υγείας.

Απεργία από σήμερα ως και τις 10/02/11.

Συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 23/02/11.

Συνελεύσεις Δευτέρα και Τρίτη σε όλα τα νοσοκομεία."

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει τον Υπουργό Υγείας "που με προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής, επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του Ι.Κ.Α.

Ο κος Λοβέρδος αντί να εγκαινιάσει ένα διάλογο ουσίας, με επαρκή χρόνο, προκειμένου να συζητηθεί το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την υγεία, προτίμησε τις υπεκφυγές.

Με προχειρότητα και αντί να αναλογίζεται τις συνέπειες της πολιτικής του για την Υγεία των Πολιτών, με την εξαγγελία περί εκχώρησης δικαιώματος των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α. να επισκέπτονται τους ιατρούς των Δημόσιων Νοσοκομείων, του ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει μέρος των γιατρών ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους, που διεκδικούν υψηλού επιπέδου Περίθαλψη για τους Πολίτες και κατοχύρωση του επιστημονικού έργου του Έλληνα γιατρού.

Πληροφορούμε τον κ. Λοβέρδο ότι οι ασθενείς του Ι.Κ.Α. απαιτούν ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ προκειμένου να έχουν στον πλευρό τους γιατρούς, που μέχρι τώρα τους παρακολουθούν και γνωρίζουν τα προβλήματά τους.

Ενημερώνουμε τον κ. Λοβέρδο ότι οι Έλληνες γιατροί δεν θα υποκύψουν στις μεθοδεύσεις του. Καλούμε όλους τους συναδέλφους ανά την Ελλάδα να μην γίνουν «πιόνια» στις επιδιώξεις του Υπουργού Υγείας, που θέλει να τους στρέψει ενάντια στους συναδέλφους τους".


ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) ανακοινώσε σήμερα οτι "στηρίζει ανεπιφύλακτα τις κινητοποιήσεις του Ιατρικού Κλάδου για ένα δωρεάν, Δημόσιο, ποιοτικό και αποτελεσματικό για τους πολίτες, εύκολα προσβάσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης –καθ’ υπόδειξη του μνημονίου- που επιχειρεί να περιορίσει τη χρηματοδότηση κάτω από το 6% του ΑΕΠ, θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη υποβαθμισμένες Δημόσιες υπηρεσίες Υγείας προς όφελος των Ιδιωτικών επιχειρήσεων του χώρου, εκτινάσσοντας περεταίρω τις ιδιωτικές δαπάνες που ήδη κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.
Στην κατεύθυνση αυτή, κρίνεται επιτακτική η ενοποίηση σε έναν Φορέα και υπό το Υπουργείο Υγείας, όλων όσων σήμερα παρέχουν υπηρεσίες Υγείας και ανήκουν σε διαφορετικά Ασφαλιστικά Ταμεία και σε διαφορετικά Υπουργεία.
Όπως επιτακτική κρίνεται και η ανακατανομή του υπάρχοντος Ιατρικού δυναμικού της χώρας, το οποίο είναι μακράν το πλέον πολυάριθμο τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και μεταξύ των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α.

Η σύσταση του Υγειονομικού χάρτη το συντομότερο δυνατόν, η επαναξιολόγηση των αναγκών της Ελληνικής επικράτειας για υπηρεσίες Υγείας, η θεσμοθέτηση ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας –και όχι μόνο Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως σήμερα επιχειρείται από το ΥΥΚΑ- η αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς, που μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή για την Κυβέρνηση, η ανάδειξη του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα του ΕΣΥ ως άμεση προτεραιότητα σε βάρος του ιατροκεντρικού που σήμερα κυριαρχεί, η επαρκής στελέχωση σε Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, θα πρέπει να αποτελέσουν τον άξονα πάνω στον οποίο οφείλει να κινηθεί η Πολιτεία, αν θέλει να τηρήσει τη Συνταγματική της υποχρέωση για παροχή δημόσιων και ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας.

Οι ¨λεονταρισμοί¨ των τελευταίων ημερών, τόσο από την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ που παρουσιάζεται μάλλον αλαζονική και αδιάλλακτη, όσο και από τη μικρή μειοψηφία του Ιατρικού Κλάδου που στο δημόσιο διάλογο προτάσσει καταφανώς συντεχνιακά ή κομματικά συμφέροντα -¨ξεχνώντας¨ ποιος Κλάδος ωφελήθηκε τόσο από τις πελατειακές σχέσεις, όσο και από το ¨πάρτυ¨ των προηγούμενων ετών-, δεν επιτυγχάνουν τίποτα περισσότερο από το να εμφανίζουν αμφότερους, κατώτερους των περιστάσεων και να προκαλούν την Ελληνική κοινωνία, η οποία τελικά καλείται να πληρώσει το ¨μάρμαρο¨!"


    Στην κορυφή