ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ Η ΟΕΝΓΕ


Απο την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλεται ότι αρκετοί διοικητές νοσοκομείων προχωρούν σε περικοπή προγραμμάτων εφημεριών. Η εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να επιβάλλουν στις διοικήσεις την απαρέγκλιτη εφαρμογή του σημερινού μοντέλου εφημερίας που εξασφαλίζει επιστημονικά αποδεκτή στελέχωση των τμημάτων.

Ζητεί από το υπουργείο Υγείας να ολοκληρώσει μέσα στους δύο επόμενους μήνες τις 2.000 προσλήψεις γιατρών και να πάψει την κωλυσιεργία στη σύγκληση των συμβουλίων κρίσης.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επιμένουν σε άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενόψει μάλιστα του τεράστιου κύματος συνταξιοδοτήσεων που επίκειται τους επόμενους μήνες και το οποίο θα ερημώσει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας.



Η ΟΕΝΓΕ ζητεί επίσης,

  • Να υπογραφούν όλες οι αναβαθμίσεις 1ου και 2ου εξαμήνου 2010 που εκκρεμούν.
  • Να εγκαταλείψει τις προσπάθειες επιδοματοποίησης των εφημεριών και να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός προτύπου ασφαλούς εφημέρευσης των νοσοκομείων που θα προκύπτει από τις ανάγκες των πολιτών και αναγκαστι- κά θα είναι πληρέστερο ή ακόμη και ακριβότερο από το υπάρχον.
  • Να συγκροτήσει αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού.
  • Να προχωρήσει στη δημιουργία συστήματος Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα.
  • Να θεσμοθετήσει σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των γιατρών, απομακρύνοντας οριστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες από τον κρίσιμο αυτό τομέα.
  • Να δώσει αξιόλογα κίνητρα για τη στελέχωση των άγονων και προβληματικών περιοχών.


Κινητοποιήσεις

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ καλεί το υπουργείο Υγείας να εξοφλήσει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου τις εφημερίες που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, αλλά και όλες τις ανεξόφλητες οφειλές από εφημερίες παρελθόντων μηνών.

Σε αντίθετη περίπτωση οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Η εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ:
  • Καλεί τις Ενώσεις να πραγματοποιήσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις με βάση τον προβληματισμό της Ομοσπονδίας.
  • Καταγγέλλει το νόμο 3868/2010 ως αντισυνταγματικό και ανεφάρμοστο. Ο νόμος αυτός οδηγεί στο χάος, σε αναγκαστική κατάργηση και συγχωνεύσεις Τμημάτων και Κλινικών, ακόμη και καταργήσεις νοσο κομείων ή Κέντρων Υγείας. Η ΟΕΝΓΕ θα προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση του νόμου.
  • Καλεί τις Ενώσεις να επιδιώξουν τη συστράτευση των τοπικών κοινωνιών στον αγώνα για τη αποτροπή της διάλυσης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης.
  • Θεωρεί προφανές πως η χρήση της νομοθεσίας για το ανώτατο όριο εβδομαδιαίας εργασίας επιβάλλεται σε περιοχές, νοσοκομεία και Ενώσεις που το αποφασίσουν, με γνώμονα την αγωνιστική κινητοποίηση των γιατρών στην υπεράσπιση του δικαιώματος αξιοπρεπούς εργασίας.
  • Καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται από τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενόψει της ΔΕΘ και τη διαδήλωση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή αντίδραση των εργαζομένων στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και του ΔΝΤ.
  • Αποφασίζει την προκήρυξη απεργίας και τη συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ στην πανευρωπαϊκή ημέρα κινητοποίησης των συνδικάτων της 29ης Σεπτεμβρίου με κεντρικό αίτημα να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το κόστος της οικονομικής κρίσης.

    Στην κορυφή